Ο Υψηλάντης και η... Domino's Pizza

Το 1825 τρεις γαιοκτήμονες ιδρύουν στην πολιτεία του Michigan ένα χωριό, ωστόσο δεν μπορούν να καταλήξουν στην ονομασία αυτού. Ο ένας επέλεξε το "Waterville", ενώ ο άλλος "Palmyra". Ο τρίτος της παρέας, ένας δικαστής, επέμενε ότι το χωριό έπρεπε να ονομαστεί Ypsilanti, θέλοντας να τιμήσει τον Έλληνα ήρωα της Επανάστασης, Δημήτριο Υψηλάντη. Οπως και έγινε.

Ο Δημήτριος Υψηλάντης, μαζί με 300 ακόμα άντρες αγωνίστηκε και κράτησε την ακρόπολη του Άργους για τρεις μέρες, ενάντια σε στρατό 30.000 αντρών. Όταν εξαντλήθηκαν οι προμήθειές τους, οδήγησε τους άντρες του έξω από την ακρόπολη, και μέσα στο σκοτάδι, δραπέτευσαν, χάνοντας έναν μόνο άντρα. Ο Υψηλάντης διορίστηκε διοικητής των στρατευμάτων στην Ανατολική Ελλάδα και, στις 25 Σεπτεμβρίου του 1829, ανάγκασε τον Τούρκο διοικητή να παραδοθεί, μετά τη μάχη της Πέτρας (Βοιωτία). Ηταν η τελευταία μάχη ενάντια στους Οθωμανούς.

Τα χρόνια εκείνα, οι εφημερίδες έβριθαν από ιστορίες της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία ήταν ήδη σε εξέλιξη. Μάλιστα αποκαλούσαν τον Υψηλάντη "George Washington της Ελληνικής Επανάστασης". Οι Αμερικανοί, με νωπές ακόμα της μνήμες από τη δική τους επανάσταση, συμπονούσαν τους Έλληνες, που πολεμούσαν για την ελευθερία τους.

Σήμερα, μία προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη, πλαισιωμένη από μία ελληνική και μία αμερικανική σημαία, βρίσκεται στη βάση του υδατόπυργου της πόλης Ypsilanti, που σήμερα μετράει 20.000 κατοίκους.

Έναν σχεδόν αιώνα μετά, η περιοχή Ypsilanti είχε την τύχη να "φιλοξενήσει" διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες (βλέπε Apex και Ford), καθώς και τον Preston Tucker, στην προσπάθειά του να κατασκευάσει ένα φουτουριστικό αυτοκίνητο (η περιπέτειά του έγινε ταινία). Ωστόσο, η πιο γνωστή επιχειρηματική κίνηση που έλαβε χώρα στην περιοχή δεν ήταν άλλη από αυτή του μετέπειτα ιδρυτή της Domino’s, Thomas Monagan. 

Ο Thomas Monagan, που έχασε στα πέντε του χρόνια τον πατέρα του, πέρασε το µεγαλύτερο µέρος της παιδικής του ηλικίας σε ιδρύµατα, καθώς η µητέρα του αδυνατούσε να τον συντηρήσει. Το 1960, στα 17 του χρόνια, αγόρασε µαζί µε τον αδερφό του, µε 500 δανεικά δολάρια, µία μικρή πιτσαρία, την Dominick’s Pizza, στην περιοχή Ypsilanti. «Το μόνο που ήθελα ήταν να καλύψω τα έξοδα για τις σπουδές μου», εκμυστηρεύτηκε αρκετά αργότερα, «όμως, όταν διαπίστωσα ότι το μαγαζί "έμπαινε μέσα" τότε αντιλήφθηκα ότι η αρχιτεκτονική είχε τελειώσει για εμένα». The rest is history...

Διαβάστε ακόμα:  Η ιστορία της Domino's {alertInfo}


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia