Εστιατόρια σούσι. Βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο στην Ιαπωνία

Το σούσι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά εδέσματα της ιαπωνικής κουζίνας με φανατικούς φίλους ανά τον κόσμο, αλλά στη γενέτειρά του τα εστιατόρια αυτά βάζουν λουκέτο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά την πανδημία του 2020.

Τα καταστήματα εστίασης που σερβίρουν σούσι έχουν πληγεί από την άνοδο των τιμών πρώτων υλών, τις ελλείψεις προσωπικού και την περικοπή των μέτρων στήριξης που είχαν παρασχεθεί την περίοδο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, πέντε εστιατόρια πτώχευσαν στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο, αριθμός που είναι ο υψηλότερος σε ένα μήνα από τον Αύγουστο του 2020.

Μάλιστα, οι πτωχεύσεις των εστιατορίων σούσι στην Ιαπωνία φέτος μπορεί να ξεπεράσουν τις 30 περιπτώσεις που καταγράφηκαν το 2020, καθώς τα μικρότερα εστιατόρια δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε μια εποχή που ο πληθωρισμός προκαλεί αύξηση του κόστους των τροφίμων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Συν τοις άλλοις, η ανάγκη αποπληρωμής των δανείων της εποχής του Covid αποτελεί πρόσθετο βάρος. 

Μετά από δεκαετίες αποπληθωρισμού και πτώσης των τιμών, η Ιαπωνία βρέθηκε στο άλλο άκρο καθώς χτυπήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από την παγκόσμια αύξηση του πληθωρισμού. Η άνοδος των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων και η αποδυνάμωση του γεν ανέβασαν το κόστος ζωής για τα ιαπωνικά νοικοκυριά, που δεν είναι συνηθισμένα στον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών πέρυσι, με την τιμή των ψαριών να αυξάνεται κατά 14,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Πάντως, το φαινόμενο των εταιρικών πτωχεύσεων είναι γενικό στην Ιαπωνία, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων εστίασης, έχει πληγεί περισσότερο. 

Πηγή: moneyreview.gr


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia