Τέλος το κάπνισμα στις παραλίες της Βαρκελώνης

Από τον Ιούνιο θα απαγορεύεται, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το κάπνισμα σε τέσσερις δημοφιλείς παραλίες της Βαρκελώνης. 

Η Βαρκελώνη, που ήδη έχει θέσει περιορισμούς και στην κίνηση των οχημάτων (και η οποία από το 2012 έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους), γίνεται έτσι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη που απαγορεύει, έστω και πιλοτικά, το κάπνισμα στις παραλίες, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ‘’φτωχή’’ ποιότητα του αέρα και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας υγιούς πόλης χωρίς καπνό. 

Αν το πείραμα, το οποίο αναμφίβολα θα δυσαρεστήσει τα 10 εκατ. των Ισπανών καπνιστών, στεφθεί με επιτυχία, τότε θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες έξι παραλίες της πόλης, αλλά και στα πάρκα και τις στάσεις των λεωφορείων – αυτή τη στιγμή απαγορεύεται το κάπνισμα σε 115 από τις 3514 παραλίες της Ισπανίας. 

Διαβάστε ακόμη Οταν το σεξ επιβαρύνει τον προορισμό...

Έχει υπολογιστεί ότι 2.200 κάτοικοι της πόλης χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό, ενώ την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι το 15% από τις γόπες καταλήγουν στη θάλασσα απελευθερώνοντας πληθώρα βλαπτικών ουσιών, που περνούν στην τροφική αλυσίδα. 

Αρκετοί προορισμοί στο εξωτερικό παίρνουν τολμηρά μέτρα για να προάγουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, που θα μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. 

Δυστυχώς στη χώρα μας τέτοια μέτρα απουσιάζουν. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουμε λύσει πιο βασικά προβλήματα που μαστίζουν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Διαβάστε ακόμη Αλόννησος. Ανοιξε πόλεμο με τις γόπες...


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia