Αλόννησος. Ανοιξε πόλεμο με τις γόπες...

H "πράσινη" Αλόννησος δεν έχει μόνο το όνομα, αλλά και τη χάρη. Σε αντίθεση με άλλους προορισμούς που είναι πράσινοι μόνο στα λόγια, η Αλόννησος είναι πράσινη και στην πράξη, ενθυμίζοντάς μας ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχουν και δημιουργικές δυνάμεις, που ευτυχώς μας εκπλήσσουν ευχάριστα.


Πρόσφατα λοιπόν ο Δήμος Αλοννήσου αποφάσισε να "ανοίξει πόλεμο" με τις γόπες, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε συνεργασία λοιπόν με το δίκτυο «γόπα project» εγκαινιάζει, επιστρατεύοντας μια ευφάνταστη ιδέα, την ανακύκλωση γόπας. Εγκατέστησε σε κεντρικά σημεία  του νησιού (παιδικές χαρές, παραλίες, στάσεις λεωφορείων κ.α.) ειδικούς κάδους όπου θα διενεργούνται… δημοψηφίσματα. 

Ο καπνιστής, αντί να πετάξει το αποτσίγαρο κάτω, θα μπορεί να το ρίξει, εν είδει ψήφου, σε μία από τις δύο επιλογές που προσφέρονται - η θεματολογία των δημοψηφισμάτων θα ανανεώνεται τακτικά.

Το αποτσίγαρα σε δρόμους, πεζοδρόμια, αλλά και παραλίες (που κατά τα άλλα είναι «γαλάζιες») δεν αρμόζουν σε μια πολιτισμένη χώρα, που συν τοις άλλοις ζει από τον τουρισμό - η Ελλάδα «παράγει» περίπου 22 δισ. γόπες ετησίως, με το 40% εξ αυτών να καταλήγει στη θάλασσα.

Πέρα από το θλιβερό θέαμα, οι πεταμένες γόπες έχουν και ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον. Μία γόπα διαθέτει 4.000 τοξικές ουσίες, ικανές να μολύνουν 500 λίτρα νερού. Επιπρόσθετα, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς μπορεί να φθάσει τα 15 χρόνια.  


Οι γόπες θα συλλέγονται από τους κάδους και θα εξάγονται στη Γαλλία, όπου εδρεύει εταιρεία για την ανακύκλωσή τους. Η στάχτη, ο καπνός και το χαρτί οδηγούνται προς κομποστοποίηση, ενώ από το φίλτρο δημιουργούνται επιφάνειες ανακυκλωμένου και ανακυκλώσιμου πλαστικού, που αξιοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Μία εξαιρετική πρωτοβουλία, που ευχόμαστε να βρει μιμητές...

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia