Ισπανικό στρουμφο-χωριό βάφεται μπλε και προσελκύει τουρίστες

Το Juzcar, είναι ένα απομακρυσμένο χωριό της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία, όπου ευδοκιμούν τα μανιτάρια. Το εν λόγω χωριό έγινε γνωστό ως «το πρώτο στρουμφοχωριό στον κόσμο», καθώς εκεί το 2011 γυρίστηκε από την Sony Pictures η ταινία Los Pitufos (τα Στρουμφάκια).

smurf-xwrio-ispania

Για τις ανάγκες της ταινίας, αλλά και για λόγους μάρκετινγκ (publicity stunt), το μέχρι πρότινος άσπρο χωριουδάκι των 250 κατοίκων βάφτηκε μπλε με 1.100 γαλόνια μπογιάς – ακόμα και η εκκλησία, αλλά και το Δημαρχείο, βάφτηκαν μπλε για να παραπέμπουν σε στρουμφοχωριό. 

Αρχικά οι κάτοικοι του χωριού δυσανασχέτησαν, ωστόσο τα στελέχη της Sony τους έπεισαν, καθώς υποστήριξαν ότι, με αφορμή την ταινία, το άγνωστο χωριό θα αποσπούσε δημοσιότητα και θα προσέλκυε τουρίστες.


Η Sony είχε δεσμευτεί ότι μετά από έξι μήνες θα επανέφερε ξανά τα 175 σπίτια στο αρχικό τους χρώμα, το άσπρο, ωστόσο το συμβούλιο του χωριού, ύστερα από ψηφοφορία (141 υπέρ και 33 κατά - αρκετοί χωρικοί μάλιστα κατέφθασαν για να ψηφίσουν ντυμένοι… στρουμφάκια), αποφάνθηκε το χρώμα να μείνει ως έχει.

Διαβάστε επίσης Πώς ένα χωριό με 79 κατοίκους μπήκε στον τουριστικό χάρτη χάρη στο Facebook

Ο λόγος που οι χωρικοί αποφάσισαν να παραμείνουν με το μπλε χρώμα δεν ήταν μόνο αισθητικής φύσεως, αλλά και επειδή είχε παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στην τουριστική κίνηση του χωριού (από 300 τουρίστες το χρόνο, σε 210.000 μέσα σε δύο χρόνια). Δυστυχώς για το ίδιο, το 2017 απαγορεύτηκε να τοποθετείται στην αγορά ως «το μοναδικό στρουμφοχωριό».


Μέχρι τότε διοργανώνονταν στρουμφο-φεστιβάλ και εκδηλώσεις, με πολλούς χωρικούς να ντύνονται στρουμφάκια για να φωτογραφηθούν με τους τουρίστες και άλλους να πουλούν στρουμφο-σουβενίρ (αργότερα, όταν έγιναν αντιληπτοί, θα πλήρωναν 12% ως δικαιώματα στους απογόνους του δημιουργού των στρουμφ).

 

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia