Ellsworth Statler. Ο πατέρας της σύγχρονης φιλοξενίας

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω, όταν ο Ellsworth Milton Statler γεννήθηκε και μεγάλωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες-«στη φτώχεια» κανείς θα έλεγε- σχεδόν μέχρι την εφηβεία. Ήταν μόλις 13 ετών, όταν άρχισε τη πρώτη του δουλειά ως bellboy (τουτέστιν, αχθοφόρος) στο Wheeling της West Virginia.


Είχε μια έμφυτη περιέργεια για κάθε πτυχή της ξενοδοχειακής επιχείρησης και ο ενθουσιασμός του τον οδήγησε σε μεγαλύτερες ευθύνες. Από την αρχή, είχε καινοτόμες ιδέες που βελτίωσαν την κερδοφορία του ξενοδοχείου. Για παράδειγμα, έπεισε τον ιδιοκτήτη  να προσθέσει ένα μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων σιδηρόδρομου, τον πρώτο που λειτουργούσε ποτέ σε αμερικανικό ξενοδοχείο.

Το πρώτο του ξενοδοχείο ήταν μια προσωρινή δομή που έχτισε το 1901 για το Pan American Exposition που πραγματοποιήθηκε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Η ίδια η έκθεση ήταν μια εμπορική αποτυχία, όμως ο Statler κατάφερε να βγάλει μερικά χρήματα, τα οποία χρησιμοποίησε για να χτίσει ένα άλλο προσωρινό ξενοδοχείο για την επιτυχημένη έκθεση St. Louis του 1904.


Εχοντας συγκεντρώσει το πολυπόθητο ρευστό, ο Statler κατασκευάζει το πρώτο του μόνιμο ξενοδοχείο στο Μπάφαλο, το 1908. Η καινοτομία και η προσοχή στις ανάγκες των επισκεπτών εξασφάλισαν την επιτυχία του Statler και έφεραν την επανάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Ήταν το πρώτο ξενοδοχείο για τη μεσαία κοινωνική τάξη, με σλόγκαν το «a room and a bath for a dollar and a half».

Στο Buffalo Statler, κάθε δωμάτιο διέθετε ιδιωτικό μπάνιο (ανήκουστο για τα δεδομένα της εποχής), ντουλάπα, τρεχούμενο νερό, τηλέφωνα και ηλεκτρικούς διακόπτες από την πόρτα. Άλλες καινοτομίες στα δωμάτια περιλάμβαναν μια λάμπα πάνω από κάθε κρεβάτι και ένα γραφείο με χαρτογραφική ύλη. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μπάνια του είχαν τοποθετηθεί πλάτη πλάτη ώστε να εξοικονομηθούν κεφάλαια, καθώς το κόστος για υδραυλικά θα ήταν σαφώς μειωμένο – μια επαναστατική πρακτική, που θα έμενε γνωστή ως «Statler plumbing shaft».


Μέχρι το 1927, ο Statler διέθετε ξενοδοχεία σε Κλίβελαντ, Ντιτρόιτ, Σεντ Λούις και Νέα Υόρκη, όπου δημιούργησε το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της εποχής του, το Pennsylvania των 2.002 δωματίων. O ίδιος θα περνούσε στην αιωνιότητα με το ρητό: «There are three things that make a hotel famous – location, location, location».

Ο Statler είχε μια μοναδική φιλοσοφία - «Η ζωή είναι μια παρεχόμενη υπηρεσία. Αυτός που εξελίσσεται είναι αυτός που δίνει στους συνανθρώπους του λίγη περισσότερη, λίγη καλύτερη εξυπηρέτηση». Ηταν ο πρώτος ξενοδόχος που καθιέρωσε την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, το περιοδικό του προσωπικού, τις αμειβόμενες διακοπές και τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Επινόησε, επίσης, ένα μοναδικό πρόγραμμα κατανομής κερδών (profit sharing).

Τα ξενοδοχεία του προσέφεραν πρωτάκουστες ανέσεις στη μεσαία τάξη, κάτι που ήταν αποκλειστικό προνόμιο της αριστοκρατίας. Μέχρι τότε, τα ξενοδοχεία που απευθύνονταν στη μεσαία τάξη ήταν σχετικά σκοτεινά και βρώμικα, με κακή ποιότητα φαγητού. Συνήθης δε πρακτική εκείνα τα χρόνια ήταν να γεμίσουν όλα τα δίκλινα δωμάτια ακόμα και με πελάτες που δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους.

Ο Ellsworth Statler πέθανε απροσδόκητα το 1928, από πνευμονία, στο ξενοδοχείο του Pennsylvania σε ηλικία 64 ετών. Μερικές δεκαετίες μετά, το 1950, ανακηρύχθηκε ως «Hotel Man of the Half Century».


Πηγή: Εξαιρετική εργασία της Αναστασίας Νικολού, σπουδάστριας της Le Monde, για το μάθημα του τουριστικού μάρκετινγκ.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia