Πού καταλήγουν οι βαλίτσες που παραμένουν στα αζήτητα;

Κάθε χρόνο 21,8 εκατ. βαλίτσες χάνονται στα αεροδρόμια, αν και πλέον το νούμερο αυτό, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, βαίνει μειούμενο. Μολονότι η πλειονότητα αυτών, με τη βοήθεια των σύγχρονων συστημάτων εντοπισμού των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών, επιστρέφει στον κάτοχό της μετά από μερικές ημέρες, ένα μικρό ποσοστό δεν εντοπίζεται ή εντοπίζεται αλλά δεν την αναζητάει ο κάτοχός της – υπολογίζεται στο 1% σε κάθε αεροδρόμιο.

Πού καταλήγουν λοιπόν όλες αυτές οι βαλίτσες που παραμένουν στα αζήτητα; Σε αρκετές χώρες πωλούνται, είτε οι ίδιες είτε το περιεχόμενό τους, από τις αεροπορικές σε δημοπρατήρια ή σε καταστήματα μεταχειρισμένων προϊόντων.

Στις ΗΠΑ οι βαλίτσες αυτές διοχετεύονται εδώ και 50 χρόνια (όταν ένας επιχειρηματίας αγόρασε ό,τι ξεχνούσαν οι επιβάτες σε τρένα και λεωφορεία και το μεταπουλούσε σε χαρτοπαιχτικές λέσχες) σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα, το Unclaimed Baggage Store, που εδρεύει στην Αλαμπάμα. Το εν λόγω κατάστημα, που βρίσκεται σε ένα χώρο 15.000 τ.μ., έχει συνάψει συμφωνία με τα περισσότερα αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών, με τα προϊόντα στα ράφια να ανανεώνονται σε καθημερινή βάση.

Πρόσφατα, μάλιστα, το κατάστημα αυτό, προσαρμοζόμενο στα νέα δεδομένα, δίνει τη δυνατότητα, δημιουργώντας e-shop, για online αγορές. Εκεί μπορεί ο «κυνηγός θησαυρών» να βρει οτιδήποτε σε σχετικά χαμηλές τιμές, που φθάνουν έως και το -50% (ακόμα και αν πρόκειται για καινούρια αντικείμενα – πάντως, ουκ ολίγες φορές, τα μεταχειρισμένα προϊόντα δεν είναι σε καλή κατάσταση).

Από φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, ρούχα (αφού πρώτα καθαριστούν), υποδήματα, είδη προσωπικής υγιεινής, μπρασελέ, γυαλιά, πένες, αρώματα, κρασιά, μέχρι και πιο «σπάνια» όπως ένα απολιθωμένο γεράκι, πανοπλία και αφρικάνικες μάσκες…

Αντιθέτως, στη Μεγάλη Βρετανία η όλη διαδικασία εμπεριέχει μυστήριο και έκπληξη (ευχάριστη ή μη). Οι αποσκευές αγοράζονται από δημοπρατήρια και πωλούνται κλειστές, χωρίς να γνωρίζει ο πλειοδότης το περιεχόμενό τους – μπορούν μόνο να την ταρακουνήσουν για να κρίνουν από το θόρυβο. Δεν είναι λίγες οι φορές, που το μόνο που βρίσκει ο «κυνηγός θησαυρού» είναι αντικείμενα ευτελούς αξίας και… βρώμικα εσώρουχα.

Σε ένα μόνο βρετανικό αεροδρόμιο πωλούνται περίπου 200 βαλίτσες το μήνα, πολλές από αυτές στην τιμή των 15 ευρώ – συχνά ο στόχος είναι να μεταπωληθούν έναντι κέρδους στο ebay.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia