Τα 6 προφίλ των γυμνιστών


Η πρώτη «αποικία» γυμνιστών ιδρύθηκε, ως μια μορφή «ανταρσίας» κατά των αυστηρών ηθών του τέλους του 19ου αιώνα, στο Αμβούργο το 1903, όμως η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 διέκοψε τις δραστηριότητες του κινήματος. Ο γυμνισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 1930 δημιουργήθηκαν οι πρώτες κοινότητες γυμνιστών στις Η.Π.Α. και εξελίχθηκαν κυρίως μετά το 1960.

Στη χώρα μας, ο γυμνισμός, που έχει ρίζες από την αρχαιότητα, έκανε την εμφάνισή του στο διάστημα του Μεσοπολέμου, όμως δεν κατάφερε να εδραιωθεί. Μετά το 1950, η Ελλάδα προσέλκυσε γυμνιστές από το εξωτερικό, αλλά η αποδοχή τους υπήρξε δύσκολη. Το πρώτο ξενοδοχείο για γυμνιστές άνοιξε στην Αργολίδα το 1980, ωστόσο, ελέω αντιδράσεων υποκινούμενων από την Εκκλησία, δεν θα μακροημέρευε (διαβάστε εδώ την ιστορία του).

Από έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, ο γυμνιστής είναι μέσης ή τρίτης ηλικίας (αν και τα τελευταία χρόνια προσελκύει πολλούς νέους), μεσαίου προς υψηλού εισοδήματος και μόρφωσης άτομο. Συναντάμε επίσης πολλές οικογένειες γυμνιστών. Πολλά ξενοδοχεία, πλέον, απευθύνονται σε αυτή την αγορά, καθότι σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να ξοδέψουν στις διακοπές τους μέχρι και 2.500 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχεδόν το 20% των Γερμανών έχει κάνει γυμνισμό μια φορά στη ζωή του κατά τη διάρκεια των διακοπών ενώ ένα άλλο 32% δεν θα είχε πρόβλημα να το δοκιμάσει στο μέλλον.
Ποιο είναι όμως το προφίλ του γυμνιστή; Σύμφωνα με έρευνες, παρατηρούνται έξι τύποι γυμνιστών:

1. Ο άπειρος
Ο άπειρος δεν έχει πολλές εμπειρίες και ως εκ τούτου δεν αισθάνεται άνετα. Ψάχνει για αρκετή ώρα την κατάλληλη τοποθεσία στην παραλία, βγάζει διστακτικά τα ρούχα του, ενώ δημιουργεί «αναχώματα» με τα πράγματά του προκειμένου να προστατευθεί από ανεπιθύμητα βλέμματα. Συχνά παρατηρεί άλλους λουόμενους στην παραλία.

2. Ο έμπειρος
Ο «έμπειρος» γνωρίζει τις κατάλληλες παραλίες, ενώ δεν διστάζει να υποδείξει τα λάθη σε άπειρους γυμνιστές. Αισθάνεται άνετα και δεν διαθέτει φωτογραφική μηχανή ή κινητό ώστε να τραβάει φωτογραφίες. Συνήθως προέρχεται από οικογένεια γυμνιστών.

3. Ο επιδειξίας
Έχει γυμνασμένο σώμα και γυμνάζεται συστηματικά. Είναι τακτικός επισκέπτης σε ξενοδοχεία γυμνιστών, ενώ η παραλία λειτουργεί γι’ αυτόν ως πασαρέλα, καθώς αρέσκεται να επιδεικνύει το σώμα του. Φυσικά, ο «επιδειξίας» μπορεί να είναι και γένους θηλυκού, με κύριες εκπροσώπους όμορφες κοπέλες με μαυρισμένο σώμα.

4. Ο αθλητικός
Ο «αθλητικός» τύπος έχει αρκετά κοινά με τον «επιδειξία», καθώς αρέσκεται στο να επιδεικνύει, στην πισίνα και την παραλία, το γυμνασμένο του κορμί. Για να το επιτύχει αυτό, επιδίδεται τακτικά σε αθλητικές δραστηριότητες στην παραλία όπου επιδεικνύει τις αντοχές και τους καλογραμμωμένους μύες του.

5. Ο κοινωνικός
Είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και αναζητά συνεχώς νέους φίλους γυμνιστές. Για τον «κοινωνικό» γυμνιστή οι νέες γνωριμίες και η συναναστροφή με άτομα που ασπάζονται την ίδια φιλοσοφία με αυτόν, είναι το άγιο δισκοπότηρο των διακοπών.

6. Ο αυθόρμητος
Απεχθάνεται το ντύσιμο, το οποίο αποφεύγει με κάθε ευκαιρία (π.χ. συμμετέχει σε γυμνές ποδηλατοδρομίες, επισκέπτεται εστιατόρια για γυμνιστές). Έχει αυτοπεποίθηση και γι’ αυτόν ο γυμνισμός αποτελεί τρόπο ζωής. Συχνά, γίνεται εξαιρετικά φορτικός απέναντι σε όσους δεν κάνουν γυμνισμό.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia