Πώς η εφευρέτρια του fidget spinner έχασε την πατέντα...

To fidget spinner, πού έχει κάνει κυριολεκτικά θραύση σε όλο τον κόσμο, εφευρέθηκε το 1993 από την Αμερικανίδα χημικό μηχανικό Catherine Hettinger. Ερέθισμα αποτέλεσε η επίσκεψή της στο Ισραήλ, όταν αντίκρισε παιδιά να πετούν πέτρες κατά των αστυνομικών. Τότε εμπνεύστηκε ένα «ειρηνικό» παιχνίδι προκειμένου να εκτονώνουν τα παιδιά την ενέργειά τους, χωρίς αυτό να είναι επικίνδυνο.

Το πρώτο spinner ωστόσο πήρε σάρκα και οστά, όταν διαγνώστηκε με ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί μυϊκή αδυναμία, και ανήμπορη πλέον να παίξει με την κόρη της, το κατασκεύασε σε μια προσπάθεια να την ψυχαγωγήσει. Το 1997 η Hettinger προσπάθησε να πουλήσει την εφεύρεσή της στην Hasbro, η οποία ωστόσο δεν είδε για πιο λόγο να επενδύσει σε ένα ανούσιο παιχνίδι.

Μπορεί σήμερα το fidget spinner να είναι το πιο δημοφιλές προϊόν, σύμφωνα με την Amazon, ωστόσο η 62χρονη σήμερα εφευρέτρια δεν έχει βγάλει το παραμικρό κέρδος από την εφεύρεσή της. Tο 2005 αδυνατώντας να πληρώσει τα απαιτούμενα χρήματα (400 δολάρια ή 340 ευρώ) προκειμένου να ανανεώσει την πατέντα της, την έχασε με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να το κατασκευάσει χωρίς να πληρώνει προμήθεια στον δημιουργό του παιχνιδιού.

Παρόλο που ζει μέσα στη φτώχεια, ισχυρίζεται ότι δεν αισθάνεται καμιά πικρία, ενώ σχεδιάζει, μέσω crowdfunding (συγκέντρωση κεφαλαίων μέσα από το διαδικτυακό πλήθος), να βγάλει τη δική της «αυθεντική» σειρά fidget spinner (αν και προσωπικά θεωρώ ότι, αν αυτό γίνει κάποια στιγμή, το spinner θα έχει κάνει ήδη τον κύκλο του)…
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia