"Μελισσουργείον οικ. Αργύρη". To βραβευμένο μέλι

Η αναζήτηση επιτυχημένων επαγγελματιών κάθε κατηγορίας συνήθως μας φέρνει μπροστά σε ανθρώπους που έχουν δουλέψει με μεράκι, αφοσίωση, πίστη, πάθος και χωρίς συμβιβασμούς πάνω σε ένα αντικείμενο. Έχουν ως φιλοσοφία όχι τόσο την ποσότητα, όσο την ποιότητα. Παράγουν και διαθέτουν στην αγορά τρόφιμα «που θα ήθελαν και αυτοί να φάνε στο σπίτι τους, αυτό που θα έδιναν στα παιδιά τους». Πρόκειται για ανθρώπους που δεν διστάζουν να συμμετέχουν σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, προκειμένου να δουν πώς τους αξιολογούν. Ένας από αυτούς τους διαγωνισμούς είναι αυτός όπου επί 45 ημέρες 350 κριτές, κριτικοί εστιατορίων, ιδιοκτήτες μεγάλων deli, σεφ και δημοσιογράφοι γεύσης, επιλέγουν με τυφλή γευσιγνωσία τα προϊόντα με την καλύτερη ποιότητα και γεύση. Πρόκειται για την έγκυρη λίστα των «50 καλύτερων τροφίμων και ποτών» του «Guilt of Fine Food», που κυκλοφορούν στην αγορά. Σε αυτή τη λίστα, λοιπόν, φιγουράρει το ελληνικής παραγωγής μέλι «Μελισσουργείον» από τις Κονίστρες Ευβοίας.
Οι τρεις πειραματικές κυψέλες...
Οι βάσεις της μικρής μονάδας «Μελισσουργείον οικ. Αργύρη» μπαίνουν στις αρχές του 2009, όταν ο Κώστας Αργύρης γνώρισε τη μελισσοκομία μέσα από ένα σεμινάριο στο Ι.Γ.Ε. στο κτήμα Συγγρού το 2005. Είχε μόλις βρει αυτό που ήθελε να ασχοληθεί σε όλη του τη ζωή. Τοποθετεί δοκιμαστικά, μαζί με τη σύντροφό του Νατάσσα Κεφαλά, τρεις κυψέλες, «τα πρώτα μας τρία μελισσάκια» όπως τα αποκαλούν, και σύντομα θα αντιληφθούν ότι θα πρέπει να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στο νέο εγχείρημα. Αφήνει τη δουλειά του δημοσίου υπαλλήλου, όπως και η σύντροφός του, και εγκαθίσταται μόνιμα στο χωριό του, αλλάζοντας εντελώς τρόπο ζωής.
Έχουν ως απαρέγκλιτη αρχή την παραγωγή βιολογικών προϊόντων μέσω της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής αλλά και της αποφυγής χρήσης φαρμάκων -τα μελίσσια συντηρούνται με βιολογικό τρόπο σε περιοχές όπου το θυμάρι και τα κωνοφόρα παραμένουν εντελώς ανέγγιχτα από φάρμακα-, αξιοποιώντας στοιχεία της ελληνικής φύσης όπως το έλατο, το θυμάρι, το πεύκο και η ερείκη. Σύντομα οι τρεις κυψέλες άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, για να φθάσουν τις 150 το 2014.
Η αναγνώριση δεν θα αργήσει να έρθει...
Στα πρώτα βήματα της παραγωγής, μαθαίνουν για τα «Great Taste Awards», τον έγκυρο διαγωνισμό που γίνεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο, όπου περίπου 350 επαγγελματίες γευσιγνώστες απονέμουν τις πολυπόθητες διακρίσεις ποιότητας και γεύσης, σε υποψήφια προϊόντα από όλο τον κόσμο. Έτσι, αποφασίζουν να στείλουν δείγματα των μελιών τους. Το αποτέλεσμα ήταν το θυμαρίσιο μέλι να αποσπάσει την ανώτατη διάκριση των τριών αστεριών, μια διάκριση που πήραν μόνο 123 προϊόντα από τα 8.807 που ήταν υποψήφια από όλο τον κόσμο, ενώ το μέλι από πεύκο διακρίνεται και αυτό με ένα αστέρι.
Η ετικέτα που θα συνοδεύει τα βραβευμένα προϊόντα στο εξής, η στρογγυλή ετικέτα των «Great Taste Awards», θα αποτελέσει το καλύτερο διαβατήριο για τα καλύτερα deli παγκοσμίως. Οι διακρίσεις αυτές, όπως και αυτές που θα έρθουν την επόμενη χρονιά για το «Organic Heather Honey» και το «Organic Thyme & Eucalyptus Honey», θα ανοίξουν διάπλατα την πόρτα για εξαγωγές, καθώς οι έμποροι είναι λιγότερο επιφυλακτικοί όταν πρόκειται να τοποθετήσουν ένα εγγυημένο προϊόν στα ράφια τους. Σε μικρό σχετικά διάστημα, η μικρή παραγωγή της Ευβοίας θα φθάσει να εξάγεται στην Αμερική, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα στη Δανία.
Η προϊοντική γκάμα...
Τα προϊόντα που παράγουν είναι τέσσερις ποικιλίες μελιού και αφορούν: μέλι από θυμάρι, έλατο, πεύκο και ρείκι. Το θυμαρίσιο μέλι βγαίνει σε ποσότητα 100-150 κιλά και του πεύκου σε 500-600 κιλά, ενώ παράγεται, επίσης, φυσική γύρη και βασιλικός πολτός. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ντιζάιν, καθώς δημιουργούν ένα βαζάκι απλό και κομψό, με σύγχρονο μινιμαλιστικό σχεδιασμό, ενώ τα καλλιγραφικά ρετρό γράμματα του λογότυπου παραπέμπουν έξυπνα στο παραδοσιακό προϊόν και τη μαγεία του περιεχομένου.



Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia