Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι στη Νέα Υόρκη ''μεταλάσσονται'' σε κιόσκια Wi-Fi

Σε αρκετά πεζοδρόμια της Νέας Υόρκης έχουν αρχίσει τον τελευταίο καιρό να ξεπηδούν κάτι περίεργοι υπαίθριοι σταθμοί. Πρόκειται για την υλοποίηση του πρότζεκτ LinkNYC, σκοπός του οποίου είναι να συνδέσει στο διαδίκτυο ολόκληρη τη Νέα Υόρκη. Ουσιαστικά πρόκειται για την αντικατάσταση των 7.500 κλασικών (και παροπλισμένων) τηλεφωνικών θαλάμων του  «Μεγάλου Μήλου» από online κιόσκια.

Κάθε κιόσκι θα προσφέρει δωρεάν Wi-Fi και μάλιστα υψηλών ταχυτήτων, στο οποίο οι κάτοχοι έξυπνων κινητών μπορούν να συνδεθούν ή να φορτίσουν τη συσκευή τους. Επιτρέπει επίσης την πραγματοποίηση δωρεάν κλήσεων και χάρη στο ενσωματωμένο tablet του, προσφέρει τη δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο και πρόσβασης σε χάρτες, δρομολόγια συγκοινωνιών και λοιπές χρήσιμες υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Εκτιμάται ότι οι νέοι τηλεφωνικοί θάλαμοι θα προσελκύσουν ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και νεοσύστατες επιχειρήσεις, τουρίστες, αλλά και πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν για μια καλή ευρυζωνική σύνδεση (27% των νοικοκυριών στη Νέα Υόρκη δεν έχει σύνδεση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2014).

Πίσω από το  LinkNYC, βρίσκεται το Ίδρυμα CityBridge, ενώ συμμετέχουν και τρεις εταιρείες τεχνολογίας. Η CityBridge θα ξοδέψει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Τώρα αν αναρωτιέστε τι κερδίζει ο Δήμος από όλο αυτό το πρότζεκτ, η απάντηση είναι απλή και συνοψίζεται σε μία λέξη: διαφήμιση. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2026 τα διαφημιστικά έσοδα θα φτάσουν τα 17,5 εκατομμύρια δολάρια χάρη στις ψηφιακές διαφημίσεις που θα εμφανίζονται στους θαλάμους - το 50% των εσόδων που θα βγάζει το Ίδρυμα για τα επόμενα 12 χρόνια, τα οποία θα προέρχονται από τις διαφημίσεις που θα προβάλλονται στις οθόνες των σημείων Wi-Fi, θα αποδίδονται στην πόλη.


Το εν λόγω πρότζεκτ βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο - έχει υλοποιηθεί δοκιμαστικά σε δύο δήμους της Νέας Υόρκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές πόλεις έχουν κατά καιρούς δοκιμάσει να τοποθετήσουν σημεία δωρεάν Wi-Fi, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία καθώς η σύνδεση με το διαδίκτυο ήταν αργή. Η CityBridge ισχυρίζεται ότι οι ταχύτητες στα σημεία Wi-Fi θα είναι εξαιρετικά γρήγορες και συγκεκριμένα θα προσφέρουν 1.000 megabites ανά δευτερόλεπτο.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia