Οταν η γαλλική μουσική σε σούπερ μάρκετ "έσπρωχνε" τις πωλήσεις των γαλλικών κρασιών...

Το 1997, μία ομάδα ερευνητών διεξήγαγε ένα ενδιαφέρον πείραμα σε αγγλικό σούπερ μάρκετ. Εναλλάσσοντας τη μουσική, γερμανική τη μία εβδομάδα και γαλλική την άλλη, παρατήρησαν σημαντική μεταβολή στις επιλογές κρασιών – τα οποία είχαν την ίδια τιμή, ποιότητα και γεύση. Τις μέρες με γαλλική μουσική οι πωλήσεις γαλλικών κρασιών ξεπέρασαν αυτές των γερμανικών (40 έναντι 8), ενώ τις μέρες με γερμανική μουσική ίσχυε το αντίστροφο (22 έναντι 12) .

Σε μετέπειτα δημοσίευση στο Journal of Applied Psychology (1999), επιβεβαιώθηκαν τα ίδια αποτελέσματα, με αναλογίες 77% και 73% στα αντίστοιχα είδη κρασιών υπό γαλλική ή γερμανική μουσική.

Αν και οι πελάτες σπάνια συνειδητοποιούσαν την επίδραση – μόνο 1 από τους 44 ανέφερε τη μουσική ως κρίσιμο παράγοντα στην επιλογή – τα στοιχεία ήταν στατιστικά σημαντικά και καταδείκνυαν το πώς υποσυνείδητα μπορεί να καταλήξουμε με συγκεκριμένες καταναλωτικές επιλογές.

Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως “cognitive priming”, μας συμβαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση και ουσιαστικά εντάσσεται σε αυτό που αποκαλούμε sensory marketing (μάρκετινγκ των αισθήσεων), σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις ενεργοποιούν όλες ή μερικές από τις πέντε αισθήσεις (πέρα από την όραση), για να μας οδηγήσουν στην επόμενη αγορά μας. 


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia