Coolcation. Μπορεί η Σουηδία να κλέψει τουρίστες από την Ελλάδα;

Θα μπορούσε η Νορβηγία ή η Σουηδία να θεωρηθούν ως ανταγωνιστές της τουριστικής Ελλάδας; Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η ερώτηση αυτή θα είχε θεωρηθεί άτοπη, όχι όμως σήμερα. 

Τι έχει αλλάξει; Βασικά έχει αλλάξει το κλίμα, με αποτέλεσμα να αλλάξουν και οι προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Πλέον όλο και περισσότεροι αναζητούν πιο δροσερούς προορισμούς για τις διακοπές τους, γυρνώντας την πλάτη σε «υπερβολικά ζεστούς» προορισμούς. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η φράση «πιο δροσερές διακοπές» στις αναζητήσεις στην Google έχει αυξηθεί κατά 300% συγκριτικά με πέρυσι, με προορισμούς όπως η Αρκτική, ο Καναδάς, η Ισλανδία (με μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία 10°C έως 15°C), οι χώρες της Βαλτικής και η Σκανδιναβία να γίνονται δημοφιλείς λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών και των συχνών καυσώνων – το 2023 καταγράφηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ στη Μεσόγειο.

Αυτή η τάση έχει και όνομα: "coolcation", το οποίο απλώς σηματοδοτεί την ανάγκη για διακοπές σε έναν πιο δροσερό προορισμό. Σύμφωνα δε με τον Conde Nast, το coolcation είναι η πιο «ζεστή» (άστοχος ο όρος) τάση του 2024.

Ενας λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι στρέφονται σε πιο "βορινούς" προορισμούς είναι και ο υπερτουρισμός, καθώς αυτές οι περιοχές δεν έχουν τα πλήθη τουριστών που απαντώνται στους περισσότερους καλοκαιρινούς προορισμούς της Μεσογείου. Αυτό σημαίνει λιγότερα πλήθη, δίνοντάς χώρο στην απόλαυση χωρίς μεγάλες ουρές για αξιοθέατα ή για μια θέση σε εστιατόρια.

Ως εκ τούτου, νέα τουριστικά προϊόντα έχουν προκύψει εσχάτως σε καλοκαιρινούς προορισμούς με ήπιο κλίμα, όπως εκδρομές σε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, πεζοπορία, ποδηλατάδες, βαρκάδα, παρατήρηση φαλαινών, βουτιές σε λίμνες κ.λπ.

Διαβάστε ακόμα: Πώς τα κύματα καύσωνα θα αλλάξουν τον τουρισμό στην Ευρώπη...{alertInfo}

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς τους προορισμούς έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα, αν κάποιος κάνει αναζήτηση στην Google τον όρο "coolcation", αρκετά ψηλά εμφανίζονται οι σελίδες τουρισμού της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Η τελευταία, με τη μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 20–25°C, μάλιστα μας παραθέτει «11 τρόπους να διατηρήσουμε τις διακοπές μας δροσερές».

Συστήνεται δε ως ο απόλυτος βιώσιμος προορισμός για υπαίθριες δραστηριότητες στις παραλίες της Στοκχόλμης και στις 100.000 λίμνες που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. 

Το περιβάλλον έχει αλλάξει, με τη χώρα μας για άλλη μια φορά να αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Κάποτε, θεωρούσαμε ανταγωνιστές μας την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και άλλες χώρες της Μεσογείου. Σήμερα, δυστυχώς για εμάς, στο παιχνίδι έχουν μπει και άλλοι προορισμοί.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia