Η Disney έχασε τον Mickey και την Minnie...

Δύο από τους πιο περιζήτητους χαρακτήρες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης κατέστησαν "δημόσιο κτήμα'' (public domain) την 1η Ιανουαρίου, γεγονός που επιτρέπει στους δημιουργούς να χρησιμοποιήσουν τις πρωτότυπες εκδοχές του Mickey και της  Minnie Mouse για να δημιουργήσουν νέα έργα κάθε είδους, προσθέτοντας πιθανότατα σε μια σειρά από ταινίες και βιβλία όπως το "Winnie the Pooh: Blood and Honey" και "Pride and Prejudice and Zombies" που βασίζονται σε άλλους δημοφιλείς χαρακτήρες με ληγμένα πνευματικά δικαιώματα.

Η βωβή εκδοχή της ταινίας "Steamboat Willie" (που κυκλοφόρησε το 1928 και σκηνοθετήθηκε από τον Walt Disney) έγινε επίσης ''δημόσιο κτήμα'' την 1η Ιανουαρίου και, μαζί της, οι αρχικές εκδοχές της Minnie και του Mickey Mouse.

Η λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων για τις αρχικές εκδοχές των χαρακτήρων θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που θα είναι διαθέσιμες για χρήση από σκιτσογράφους, κινηματογραφιστές, συγγραφείς και όποιον άλλον θέλει να τις χρησιμοποιήσει - ένα σημαντικό ορόσημο για τους δημιουργούς, οι οποίοι εδώ και καιρό περιορίζονταν από τη συχνή χρήση δικαστικών προσφυγών από την Disney, που κατέφευγε σε πρακτικές lobbying, για να σταματήσει την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. 

Άλλα έργα που θα έχουν την ίδια τύχη είναι το "Lady Chatterley's Lover" του D. H. Lawrence, το "Orlando" της Virginia Wolf, το "The Mystery of the Blue Train" της Agatha Christie και το "House at Pooh Corner", από το βιβλίο Winnie-the-Pooh. Ο Mickey και η Minnie έρχονται να προστεθούν σε έναν σχετικά μακρύ κατάλογο χαρακτήρων που χρησιμοποιούνται από τη Disney και είναι πλέον κοινό κτήμα, όπως Peter Pan, The Little Mermaid, Snow White and Cinderella, οι οποίοι ήταν τα θέματα κλασικών έργων συγγραφέων πριν η Disney επανασχεδιάσει τις ιστορίες τους στον κινηματογράφο.

Μετά τη λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων, οι χαρακτήρες αποτελούν ''κοινή'' χρήση για κάθε δημιουργό που δημιουργεί κάθε είδους νέα έργα, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων, των ταινιών και της μουσικής. 

Οι δύο χαρακτήρες επρόκειτο αρχικά να περάσουν στη δημόσια σφαίρα το 1984, αλλά ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων του 1976 που θέσπισε το Κογκρέσο επέκτεινε τους όρους όλων αυτών των πνευματικών δικαιωμάτων στα 75 χρόνια, με αποτέλεσμα η λήξη του "Steamboat Willie" να φτάσει στο 2004. 

Διαβάστε ακόμη: Το σκοτεινό μυστικό του Mickey Mouse

Το 1998, το Κογκρέσο ψήφισε έναν άλλο νόμο που έμεινε γνωστός ως "Mickey Mouse Protection Act", ο οποίος παρέτεινε τη διάρκεια ζωής των πνευματικών δικαιωμάτων κατά άλλα 20 χρόνια. Ο νόμος αυτός υποστηρίχθηκε σκανδαλωδώς από την Disney και άλλους που ήθελαν να προστατεύσουν την ιδιοκτησία τους, όπως η Motion Picture Association of America.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia