Κλιματική αλλαγή και πυρκαγιές διώχνουν τους τουρίστες...

Ηδη από πέρυσι τα καμπανάκια είχαν αρχίσει να χτυπάνε όλο και πιο έντονα. Στην καρδιά του καλοκαιριού οι απανωτοί καύσωνες και οι πυρκαγιές χτυπούσαν ανελέητα την Ευρώπη και ιδιαίτερα τις χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ο τουρισμός στις περιοχές αυτές γνώρισε ανακατατάξεις, με αρκετούς ταξιδιώτες να αναπροσαρμόζουν τα σχέδια τους την τελευταία στιγμή (κινήθηκαν προς πιο βόρειους προορισμούς) ή να αποφεύγουν προορισμούς με υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα τον Αύγουστο – αν και η χώρα μας ήταν η πλέον ωφελημένη καθότι είχε ένα ήπιο καλοκαίρι. 

Δεδομένου του ρυθμού και της πορείας της κλιματικής αλλαγής (με περισσότερους και θερμότερους καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα), οι αλλαγές μάλλον θα παγιωθούν τα επόμενα χρόνια, κάτι που μπορεί αναπόφευκτα να οδηγήσει και στην επέκταση της σεζόν (όπως έγινε πέρυσι).  

Πλέον πολλοί βόρειοι τουρίστες πιστεύουν ότι οι χώρες της Μεσογείου είναι «πάρα πολύ ζεστές», με αποτέλεσμα να στραφούν αλλού (π.χ. Τσεχία, Βουλγαρία, Δανία). Δυστυχώς, τα εφιαλτικά σενάρια επαληθεύονται και φέτος το καλοκαίρι, με τους προορισμούς αυτούς να έχουν μετατραπεί σε «καμίνι». 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η εικόνα της κλειστής Ακρόπολης, όπου τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκαν περιστατικά θερμοπληξίας, έκανε το γύρο του διαδικτύου. Πρόσφατη μάλιστα έρευνα κατέδειξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ελπίζουν να ταξιδέψουν στην περιοχή της Μεσογείου το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου θα μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμμαχος στην κλιματική αλλαγή είναι δυστυχώς και οι πυρκαγιές, που ιδιαίτερα σε Ισπανία και Ελλάδα έχουν καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες, σε συνδυασμό και με τον υπερτουρισμό (αλλά και την υπερφόρτωση του δικτύου, βλ. διακοπές ρεύματος, έλλειψη νερού) συνιστούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. 

Ισως, σε λίγα χρόνια το ελληνικό καλοκαίρι να μην μοιάζει σε τίποτα με αυτό που ζήσαμε όταν είμασταν παιδιά (ή μεγάλα παιδιά)… Δυστυχώς η χώρα μας με σταθερά βήματα γίνεται ένας πολύ ζεστός προορισμός για τους ξένους (αλλά και τους γηγενείς, καθώς πολλές περιοχές της χώρας θα μετατραπούν σε... Ντουμπάι, όπου δεν θα μπορεί να ξεμυτίσεις και δεν θα μπορείς να ζεις χωρίς το κλιματιστικό), με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται για την τουριστική βιομηχανία.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα θα πάψει, λόγω κλιματικής αλλαγής, να είναι ελκυστικός προορισμός για τους Βρετανούς

Πώς τα κύματα καύσωνα θα αλλάξουν τον τουρισμό στην Ευρώπη...


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia