Η Ελλάδα θα πάψει, λόγω κλιματικής αλλαγής, να είναι ελκυστικός προορισμός για τους Βρετανούς

Οι περισσότεροι Βρετανοί πιστεύουν ότι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία θα είναι "πολύ ζεστές" για να τις επισκεφτούν μέχρι το 2027, καθώς η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τις θερμοκρασίες.

Κάθε καλοκαίρι, ταξιδιώτες από το βροχερό Ηνωμένο Βασίλειο συρρέουν στην Ευρώπη για τον ήλιο. Αλλά με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σταθερά χρόνο με το χρόνο, η τάση αυτή θα μπορούσε να αντιστραφεί.

Σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τις προσδοκίες των ανθρώπων για τις διακοπές τους. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 άτομα, το 71% πίστευε ότι μέρη της Ευρώπης θα είναι πολύ ζεστά για να τα επισκεφθεί κανείς το καλοκαίρι μέχρι το 2027.

Διαβάστε ακόμη: Πώς τα κύματα καύσωνα θα αλλάξουν τον τουρισμό στην Ευρώπη...

Αν και η εικόνα φαίνεται ανησυχητική τώρα, υπάρχει ελπίδα ότι αυτές οι προβλέψεις δεν θα επαληθευτούν, αν βέβαια δράσουμε άμεσα και συντονισμένα. 

Ο ισπανικός τουρισμός μπορεί να πληγεί περισσότερο από την αύξηση των θερμοκρασιών. Πριν από την πανδημία, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ταξίδευαν στη χώρα κάθε χρόνο. Αλλά σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) ανησυχούν ότι θα είναι πολύ ζεστή μέχρι το 2027.

Η Ελλάδα -ένας άλλος δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός για τους Βρετανούς- μπορεί επίσης να χάσει σημαντική τουριστική κίνηση, με το 59% των ανθρώπων να ανησυχεί για τη ζέστη.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα αποφύγουν την Τουρκία (55%) και την Κύπρο (51%) μέχρι το 2027. Η Πορτογαλία και η Ιταλία θα μπορούσαν επίσης να χάσουν δυνητικούς επισκέπτες, με το 49% και το 42% των ερωτηθέντων αντίστοιχα να υποστηρίζει ότι οι τοποθεσίες θα είναι πολύ ζεστές.

Βέβαια και στην ίδια την Βρετανία τα πράγματα δεν φαίνονται καλύτερα. Σχεδόν ένας στους πέντε Βρετανούς πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ ζεστό μέχρι το 2027.

Οι ανησυχίες για τη ζέστη αυξάνονται με την ηλικία. Ενώ μόλις το 53% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών δήλωσε ότι η Ισπανία θα είναι πολύ ζεστή για να την επισκεφθεί μέχρι το 2027, το 83% των ατόμων άνω των 65 ετών δήλωσε το ίδιο.

Το 43% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι πολύ ζεστή το 2027, σε σύγκριση με το 77% των ατόμων άνω των 65 ετών.

Πού αυξάνονται οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη;

Η Ευρώπη μόλις κατέγραψε το θερμότερο καλοκαίρι της ιστορίας της. Σε ολόκληρη την ήπειρο, κάτοικοι και τουρίστες έκαναν μπάνιο με πρωτοφανείς καύσωνες και ξηρασία.

Ήταν το δεύτερο συνεχόμενο καυτό καλοκαίρι για την Ευρώπη, με μέση θερμοκρασία 0,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα στην Ευρώπη - η Σικελία, μάλιστα, κατέγραψε 48,8°C το 2021.

Σύμφωνα με το απευκταίο σενάριο, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να σπάσουν και άλλα ρεκόρ, με θερμοκρασίες άνω των 50,0°C να είναι πιθανές στο μέλλον, κυρίως κοντά στη Μεσόγειο, όπου η επιρροή του θερμού αέρα από τη Βόρεια Αφρική είναι ισχυρότερη.

Πού θα πάνε οι τουρίστες για να ξεφύγουν από τη ζέστη;

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα επηρεάσει τα πάντα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι επίδοξοι ταξιδιώτες έλκονται από ψυχρότερα κλίματα.

Μόλις το 4% πιστεύει ότι Σκανδιναβία και Ελβετία θα έχουν πολύ ζέστη για να τις επισκεφθούν, ενώ το 5% λέει το ίδιο για τις Κάτω Χώρες. 

Πιθανότατα θα υπάρξει και αλλαγή σχετικά με το πότε θα γίνονται τα ταξίδια, με πολλά από αυτά να μην συντελούνται μέσα στο καυτό καλοκαίρι, αλλά σε μήνες πιο δροσερούς, καθώς και με τον τρόπο μεταφοράς (π.χ. έμφαση σε πιο βιώσιμα μοντέλα μεταφοράς, όπως είναι τα τρένα).


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia