Οταν ο ανταγωνιστής σου εύχεται χρόνια πολλά...

Κάθε επιχείρηση, σε οποιονδήποτε κλάδο και αν βρίσκεται, περιβάλλεται από ανταγωνιστές. Ο υγιής ανταγωνισμός συνήθως οδηγεί στην βελτίωση της ποιότητας και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών. 

Μη δαιμονοποιείτε, λοιπόν, τους ανταγωνιστές, ιδιαίτερα αυτούς που «παίζουν τίμια και καθαρά», βαφτίζοντάς τους ως «κακά παιδιά». Μην ξεχνάτε ότι σάς βοηθούν να γίνετε καλύτεροι. Μελετήστε τους καλά, καταγράψτε τα δυνατά και αδύνατά τους σημεία, φροντίστε να βελτιώσετε και να διαφοροποιήσετε το προϊόν-υπηρεσία σας, αν πραγματικά θέλετε να δημιουργήσετε αφοσιωμένους πελάτες.

«Keep your friends close and your enemies closer», λέει ένα αρχαίο ρητό, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να διατηρείτε αγαστές σχέσεις με μερίδα των ανταγωνιστών σας (σ.σ. θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι παίζετε και εσείς «καθαρά», π.χ. δεν τους κακολογείτε, δεν μιλάτε απαξιωτικά για αυτούς).

«You never know, when the person you're competing against could turn into a valuable ally» είχε πει κάποιος. Πράγματι, ο ανταγωνιστής σας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πολύτιμο σύμμαχο. Μπορεί σε δύσκολες καταστάσεις να σας «ξελασπώσουν», καθώς θα μπορούσε μεταξύ σας να αναπτυχθεί μία ιδιότυπη συνεργασία (π.χ. κοινή διαφημιστική εκστρατεία ή άσκηση lobbying για την προώθηση εν γένει του βιβλίου – εξ ου και η ρήση «Μην ανησυχείτε για το πώς θα κατανεμηθεί η πίτα, υπάρχει αρκετή για όλους. Ας κτίσουμε μια ακόμη μεγαλύτερη πίτα»). 

Διαβάστε ακόμη: Παροτρύνοντας επισκέπτες να επισκεφθούν «ανταγωνιστικό» ξενοδοχείο…

Αρκεί βέβαια να έχουν καλλιεργηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού και να μην προσπαθεί ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου (σ.σ. συνήθης πρακτική του Ελληνα, που χαρακτηρίζεται από έλλειμμα εμπιστοσύνης).

Αυτές ακριβώς οι σχέσεις φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστικούς εκδοτικούς οίκους, τη Διόπτρα και το Μεταίχμιο. Πριν λίγες ημέρες, το Μεταίχμιο έκανε μια ανάρτηση για τα 30 χρόνια του στο χώρο του βιβλίου. Τι έκανε η Διόπτρα; Κοινοποίησε την ανάρτηση, με την ευχή: «30 χρόνια όμορφα βιβλία – χρόνια πολλά Μεταίχμιο!», η οποία φυσικά έγινε viral. Αξίζουν συγχαρητήρια στη Διόπτρα για αυτή τη χειρονομία και μακάρι αυτό να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. 


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia