Τα ελληνικά βιβλία γίνονται ανάρπαστα στην Ολλανδία

Το άρθρο είναι της Μαρίνας Αθηναίου και δημοσιεύτηκε στο epixeiro

Πώς θα φαινόταν το γεγονός ότι σε έναν κεντρικό δρόμο της Χάγης κάπου ανάμεσα στα προσεγμένα καταστήματα, τις boutique αλλά και τις πολυάριθμες γκαλερί υπάρχει ένα ζεστό και φιλόξενο βιβλιοπωλείο με πράσινα ράφια στην απόχρωση της ελιάς και έναν αναπαυτικό κίτρινο καρό καναπέ;

Ίσως και λίγο αναμενόμενο, ίσως κάπως όμορφο; Αν τώρα σας λέγαμε ότι σε αυτό το βιβλιοπωλείο, στην ήρεμη κατά τα άλλα καρδιά της Χάγης, οι ελληνικοί τίτλοι βιβλίων, στην ελληνική μάλιστα γλώσσα κάνουν πάταγο;

Κάνετε εικόνα την πρόσφατη έκδοση για την Διδώ Σωτηρίου με την όμορφη εικονογράφηση των εκδόσεων Πατάκη σε απαλό πράσινο φόντο να κατευθύνεται από τα “ασορτί” ράφια του βιβλιοπωλείου στο ταμείο. Αλλά και άλλα ελληνικά βιβλία να πηγαινοέρχονται στα χέρια των περαστικών, να ξαποσταίνουν πάνω στα τραπέζια των καφέ, να αναμένουν μισάνοιχτα στα παγκάκια. Βιβλία γραμμένα από τον Νίκο Καζαντζάκη αλλά και τον Μαρκ Μαζάουερ, της Ξένιας Κουναλάκη και του Ευγένιου Τριβιζά.

Αυτό συμβαίνει λοιπόν όντως εδώ και περίπου ένα μήνα. Τα ελληνικά βιβλία “ζουν και αναπνέουν’, “πετούν παράλληλα” στους δρόμους της Χάγης, αφού πρώτα προσγειωθούν στο Stanza Bookshop.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε ο Κωνσταντίνος Καλαμβοκίδης, Διευθύνων το Προξενικό Γραφείο της Ελλάδας στην Χάγη, σήμερα ζουν στην Ολλανδία σχεδόν 40.000 Έλληνες. Το κατά βάση english speaking εργασιακό περιβάλλον και άλλοι παράγοντες όπω το Brexit αλλά και φυσικά το επίπεδο των Πανεπιστημίων της χώρας έχουν συντελέσει στο να τριπλασιαστεί, σχεδόν, ο αριθμός των ανθρώπων που συναποτελούν την ελληνική κοινότητα της Ολλανδίας μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η προσπάθεια της Ελληνικής Πρεσβείας στην Χάγη, να φέρει σε επαφή ελληνικούς εκδοτικούς οίκους με το Βιβλιοπωλείο Stanza έπιασε τόπο. Κυριολεκτικά. Αφού στα ράφια του φιλοξενεί τον τελευταίο μήνα ελληνικά βιβλία για παιδιά και εφήβους, βιβλία λογοτεχνικά καθώς και επιστημονικές εκδόσεις διαφόρων αντικειμένων που έχουν ιδιαίτερη απήχηση στους Έλληνες φοιτητές των πλησιέστερων, ειδικά Πανεπιστημίων, όπως στο Leiden.

Τα αντίτυπα από τους 90 τίτλους βιβλίων στην ελληνική γλώσσα που βρήκαν αρχικά τη θέση τους στο Stanza, έγιναν sold out μόλις σε λίγες μέρες. Έτσι γοργά οι τίτλοι έγιναν 170 ενώ και επιπλέον οι παραγγελίες που γίνονται στο βιβλιοπωλείο όλο και πληθαίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα των εγκαινίων του ελληνικού τμήματος του βιβλιοπωλείου, οι πελάτες έψαχναν ακόμα και μέσα σε κούτες για να αγοράσουν εναπομείναντα ελληνικά βιβλία ενώ μάθαμε ότι ήδη υπάρχουν δύο Book clubs Ελλήνων, ένα στη Χάγη και ένα στο Ρότερνταμ που λειτουργεί στο πλαίσιο της εκεί Ένωσης Ελλήνων Ρότερνταμ.

Και με αυτό το νέο, το να ταξιδεύει κανείς μέσα από σελίδες λαμβάνει πολλές μορφές, βρίσκει θέση σε πολλές διαφορετικές ιστορίες. Και η συγκεκριμένη αληθινή, ιστορία εν εξελίξει, πραγματικά μας ταξίδεψε. 


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia