Οταν οι τουρίστες ''θάβουν'' τις καλύτερες ελληνικές παραλίες...

«Πολύ κακή εμπειρία. Σαν ένα εργοστάσιο τουριστών. Δεν υπάρχει χώρος να καθίσεις. Απλά ρίχνουν χίλια άτομα στην παραλία. Απαίσιο». «Κόλπος γεμάτος από λάδια πλοίων. Όπου κι αν κάτσεις θα γεμίσεις. Θα υπάρχει στην πετσέτα, στα πόδια, στα χέρια, στην ομπρέλα σου. Τα πλοία έρχονται γεμάτα με κόσμο, κανείς δεν φοράει μάσκες και δεν τηρείται καμία απόσταση. Όλοι αγγίζονταν, κάπνιζαν ο ένας δίπλα στον άλλο και δεν έδειχναν κανέναν σεβασμό. Η αναρχία βασιλεύει. Όλα για τα λεφτά. Ποτέ ξανά στην Κρήτη».

Αυτές οι δύο κριτικές είναι από τουρίστες που προφανώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την παραλία του Μπάλου, που έχει πολλάκις ψηφιστεί ως μία από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλες δύο κριτικές από το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, ίσως την πιο δημοφιλή παραλία της χώρας: «Βρώμικο και υπερεκτιμημένο μέρος. Υπάρχουν τόσα άλλα καλύτερα στο νησί. Πάντα έχει κόσμο και δεν αξίζει να μείνεις εκεί».

«Το μέρος είναι γεμάτο με βάρκες και τουρίστες. Δεν μπορείς να κολυμπήσεις εξαιτίας των σκαφών που έρχονται συνέχεια και αφήνουν κόσμο. Το σκηνικό είναι τόσο απίστευτο, αλλά καταστρέφεται από τον κόσμο. Δεν θα ξαναπάω ποτέ».

«Οι τόσο πολλοί τουρίστες ήταν εφιάλτης. Το ένα πλοίο ακολουθούσε το άλλο. Πολύ ζέστη. Το χειρότερο ταξίδι που θα μπορούσα να φανταστώ».

Οι κριτικές αυτές, όπως και αρκετές άλλες που ‘’θάβουν’’ ελληνικές παραλίες (χαρακτηρίζοντάς τες ‘’τουριστικές παγίδες’’) που κατά τα άλλα έχουν βραβευτεί για την απαράμιλλη ομορφιά τους, αλιεύτηκαν από το TripAdvisor. 

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και οι πιο όμορφες, εξωτικής ομορφιάς παραλίες δεν μπορούν να τους ικανοποιήσουν όλους. Πάντα θα υπάρχουν ορισμένοι που, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, θα τις αξιολογήσουν αρνητικά. Κάποιοι θα βιαστούν να τους βαφτίσουν ‘’περίεργους’’, ‘’παράλογους’’ ή ‘’υπερβολικούς’’ και ίσως έχουν δίκιο.

Ωστόσο, ακόμα και οι παράλογες/υπερβολικές κριτικές δύναται να κρύβουν ένα ή περισσότερα ψήγματα αλήθειας. Διαβάζοντας πιο ψύχραιμα τις κριτικές αυτές, ίσως αντιληφθούμε ότι κάποια πράγματα τα κάνουμε λάθος (π.χ. η υπερβολική εκμετάλλευση μιας παραλίας, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το κέρδος, θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα τόσο για την ικανοποίηση του τουρίστα, όσο και για την ‘’διαιώνισή’’ της). Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι αγνοούν τις αρνητικές κριτικές, αδυνατώντας να δουν τη μεγάλη εικόνα.

Με πληροφορίες από το gazzetta


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia