Instagram. Εχει φθάσει στα όριά του;

Μήπως τελικά το Instagram έχει φθάσει στο απόγειο της δόξας του; Μήπως έχει ήδη αρχίσει να χάνει ένα μέρος από την αίγλη του; 
Πρόσφατη έρευνα σε 2000 ενηλίκους στην Αμερική, κατέδειξε ακριβώς αυτό: μερίδα του πληθυσμού αρχίζει και γυρνάει την πλάτη στο Instagram (σ.σ. αναμφίβολα η πανδημία και τα fake news, αλλά και η επίπλαστη πραγματικότητα που προωθεί, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε αυτή την αποκαθήλωση). 

Ο λόγος; Το Instagram επιβαρύνει την ψυχική υγεία (mental health) των χρηστών. Πλέον αρκετοί χρήστες πάσχουν από τη διαταραχή FOMO (Fear Of Missing Out), όπως χαρακτηρίζεται η «εμμονή» να είναι διαρκώς συνδεδεμένοι, προκειμένου να μην χάσουν τίποτα, «να μην μείνουν στην απ’ έξω».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περίπου δύο στους πέντε Αμερικανούς έχουν περιορίσει την «έκθεσή» τους στο εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, το 38% δήλωσε ότι έχει περιορίσει το χρόνο που αφιερώνει στην εφαρμογή, προς όφελος άλλων δραστηριοτήτων που θα βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία. 
Το 18% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι απεγκατέστησε την εφαρμογή από το κινητό του, ενώ το 21% έθεσε χρονικά όρια. Επίσης ένα 17% τροποποίησε τα settings προκειμένου να μην μπορεί να δει τον αριθμό των likes στις αναρτήσεις του.
Τέλος, ένα 30% δήλωσε ότι όλη αυτή η ιστορία με το influencer marketing έχει αρχίσει να γίνεται ενοχλητική, αν και οι ίδιοι συχνά-πυκνά το παρακολουθούν. 
Μολονότι το δείγμα είναι σχετικά μικρό, εντούτοις αυτό που δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση, και το οποίο έχει επιβεβαιωθεί από πληθώρα ερευνών, είναι ότι το Instagram «πλήττει» την ψυχική υγεία (η φράση ''Instagram mental health'' βγάζει 870 εκατ. αποτελέσματα στην Google…).

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia