Πώς το γυμνό στήθος της Janet Jackson και μερικοί ελέφαντες «δημιούργησαν» το YouTube

Αναμφισβήτητα, το YouTube αποτελεί μια πλατφόρμα που έχει αλλάξει το διαδίκτυο και τον τρόπο που λαμβάνουμε περιεχόμενο, «δημιουργώντας», κατά τη διάρκεια της πορείας του, εκατοντάδες νέους αστέρες και μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και να φανταστεί κανείς πως όλα ξεκίνησαν από μερικές προβοσκίδες και ένα «ατύχημα» επί σκηνής της Janet Jackson.

Το YouTube ιδρύθηκε από τους Chad Hurley, Steve Chen και Jawed Karim, όταν οι τρεις τους εργάζονταν στην PayPal. Πριν βρεθεί στη συγκεκριμένη τεχνολογική εταιρεία, ο Hurley σπούδασε design στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία, στην Ιντιάνα. Ο Chen και ο Karim σπούδασαν επιστήμη υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Τα πρώτα γραφεία του YouTube βρίσκονταν πάνω από μια πιτσαρία και ένα ιαπωνικό εστιατόριο στο San Mateo της Καλιφόρνια.

Το domain YouTube.com ενεργοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 2005, με τις πρώτες δυνατότητες μεταφόρτωσης να υιοθετούνται στις 23 Απριλίου του 2005. Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική ιδέα αφορούσε σε μια υπηρεσία που θα έφερε την ονομασία «Tune In, Hook Up», η οποία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια πλατφόρμα γνωριμιών. Αν και το συγκεκριμένο project απέτυχε, η εξαιρετική δυνατότητα μεταφόρτωσης βίντεο που παρείχε επέζησε.

Μετά το περιβόητο βίντεο των Janet Jackson και Justin Timberlake κατά τη διάρκεια του αμερικανικού αμερικανικό Super Bowl - όπου ο τελευταίος εκθέτει το στήθος της Jackson στο κοινό για περίπου μισό δευτερόλεπτο - οι τρεις δημιουργοί συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν βίντεο από το συμβάν στο διαδίκτυο. Αφού παρατήρησαν ότι αυτός ο τύπος υπηρεσίας δεν υπήρχε, έκαναν τις απαραίτητες αλλαγές για να παρουσιάσουν την πρώτη πλατφόρμα του είδους.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως μια ακόμη υπηρεσία που σήμερα φέρει την υπογραφή της Google, το Images, δημιουργήθηκε με αφορμή μια άλλη γυναίκα σταρ. Το 2000, τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google περιορίζονταν σε απλές σελίδες κειμένου με συνδέσμους. Οι προγραμματιστές της εταιρείας την ανέπτυξαν περαιτέρω, όταν συνειδητοποίησαν ότι απαιτείται ένα εργαλείο αναζήτησης εικόνων για να απαντήσει στο «πιο δημοφιλές ερώτημα αναζήτησης» που έβλεπαν και που αφορούσε στην Jennifer Lopez και στο περίφημο πράσινο φόρεμα Versace που είχε φορέσει στα 42α Grammy Awards.

Επιστρέφοντας στο YouTube, αναζητούμε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε ποτέ στην πλατφόρμα. Και το βρίσκουμε με ημερομηνία 23 Απριλίου 2005. Το βίντεο του Karim είναι εξαιρετικά απλό και... περίεργο. Τον δείχνει στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, μπροστά από μερικούς ελέφαντες. «Εντάξει», λέει ο Karim. «Εδώ είμαστε, μπροστά από τους ελέφαντες». «Το ωραίο πράγμα για αυτούς τους τύπους είναι ότι έχουν πολύ, πολύ, πολύ, μακριές προβοσκίδες. Και αυτό, είναι cool. Και αυτά είναι όλα όσα είχαμε να πούμε» λέει, κλείνοντας το βίντεο, που δεν ξεπερνά σε διάρκεια τα 18 δευτερόλεπτα.

18 δευτερόλεπτα που άλλαξαν την διαδικτυακή ιστορία - και σίγουρα τις τύχες των δημιουργών της πλατφόρμας. Κάτι περισσότερο από έναν χρόνο μετά, στις 9 Οκτωβρίου του 2006, η Google ανακοίνωσε την εξαγορά του YouTube έναντι ποσού που έφτανε τα 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η εξέλιξη αποτέλεσε την απαρχή της εκρηκτικής ανόδου της πλατφόρμας, δημιουργώντας μια επιχειρηματική δραστηριότητα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ξεπεράσει τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλα μέσα, προσφέροντας επιτυχία, δόξα και χρήματα σε πολλούς διαφορετικούς χρήστες και δημιουργούς περιεχομένου.

Πηγή: epixeiro.gr


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia