Αίτηση πτώχευσης από την Brooks Brothers

Τη χαριστική βολή στην ιστορική εταιρεία Brooks Brothers έδωσε η πανδημία, η οποία πριν λίγες ημέρες υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, καθώς συνεχίζει να αναζητά αγοραστή.

Η παλαιότερη εταιρεία ενδυμάτων στην Αμερική, που έχει «ντύσει» 40 Προέδρους των ΗΠΑ και αμέτρητους κορυφαίους επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και σταρ του Hollywood (με πάρα πολλές τηλεοπτικές σειρές να φέρουν την ενδυματολογική υπογραφή της), αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας τα τελευταία χρόνια και είχε ήδη δρομολογήσει το κλείσιμο 51 εκ των 250 καταστημάτων της στην Βόρεια Αμερική, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις λειτουργικές της δαπάνες.

Ας δούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές της εταιρείας που πρώτη παρήγαγε έτοιμα ενδύματα προς πώληση (σε μια εποχή που τα ενδύματα φτιάχνονταν κατά παραγγελία):

1818

Ο Henry Sands Brooks, σε ηλικία 45 χρονών, ανοίγει το πρώτο του κατάστημα, στη συμβολή των οδών Catharine και Cherry, στη Νέα Υόρκη.

1833

Ο Henry Sands Brooks ζητά από τα τέσσερα παιδιά του να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, που τότε απαρτιζόταν από τον ίδιο και τον νεαρότερο αδελφό του David, και ονομαζόταν “H & D.H. Brooks and Co”.

1849

Σε μια εποχή όπου τα ενδύματα παράγονται κατά παραγγελία, από τις μοδίστρες (για τους πιο φτωχούς) και τους ράφτες (για τις πιο εύρωστες τάξεις), η Brooks Brothers καινοτομεί και παράγει έτοιμα ενδύματα προς πώληση, κίνηση που θα αποτελέσει ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία της.

1850

Τα αδέρφια Brooks ονομάζουν την επιχείρηση Brooks Brothers και υιοθετείται ως έμβλημα το Χρυσόμαλλο Κριάρι (Golden Fleece) – άλλοτε σύμβολο της Αργοναυτικής εκστρατείας.

1896

Η Brooks Brothers παράγει το πουκάμισο Polo® Button - Down. Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο John E. Brooks, εγγονός του ιδρυτή, επισκέφθηκε την Αγγλία και παρακολούθησε έναν αγώνα Polo. Τότε παρατήρησε ότι οι παίκτες έραβαν τις άκρες του γιακά στα πουκάμισά τους με κουμπιά, για να μην τους εμποδίζουν την ώρα που ίππευαν. Αυτό αποτέλεσε την έμπνευση για το θρυλικό Polo® Button - Down, με τα κουμπάκια στο γιακά, το οποίο πολλοί έχουν αποκαλέσει ως “το προϊόν με τις περισσότερες απομιμήσεις στην ιστορία της μόδας”.

1901

Η Brooks Brothers ανταποκρίνεται στις ανάγκες της μόδας της εποχής, που θέλει τα σακάκια των κοστουμιών με δύο κουμπιά, καθώς τα τρία κουμπιά θεωρούνται ήδη ξεπερασμένα. Το “Νούμερο 1” κοστούμι το οποίο χαρακτηριζόταν από “φυσικούς” ώμους, όχι έντονες βάτες, ένα κεντρικό άνοιγμα πίσω, και παντελόνι σε ίσια γραμμή, αποτέλεσε ένα standard κομμάτι για την ανδρική γκαρνταρόμπα μέχρι τη δεκαετία του ’60.

1902

Η Brooks Brothers αντιστρέφει τη φορά στη ρίγας της “στρατιωτικής” ριγέ γραβάτας, από αριστερά προς τα δεξιά, κάτι που έγινε το “σήμα κατατεθέν” του Οίκου.

1915

Στη Λεωφόρο Madison 346, στη Νέα Υόρκη, ανοίγουν το κεντρικό τους κατάστημα οι αδελφοί Brooks, σε μια περιοχή που είχε συγκεντρώσει τους σημαντικότερους κοινωνικούς οργανισμούς της Νέας Υόρκης. Μέχρι σήμερα αποτελεί το εμβληματικό κατάστημα της Brooks Brothers.

1949

Τον Αύγουστο του 1949 το Vogue κυκλοφορεί με την Audrey Hepburn στο εξώφυλλό του, να φοράει το ροζ Polo Button-Down πουκάμισο. Από το επόμενο πρωί, ορδές κοριτσιών με πλισέ φούστες και βαμβακερά καλτσάκια, πολιόρκησαν την είσοδο της μπουτίκ Brooks Brothers, απαιτώντας “το ροζ πουκάμισο της Vogue”.

1963

Οι πελάτες είχαν ανάγκη ενός κοστουμιού κατάλληλου για business ταξίδια, που να μην ζαρώνει και να διατηρεί την άνεση και ποιότητα της Brooks. H Brooks δημιουργεί\ το BrooksEase® κοστούμι, από 100% μάλλινο ύφασμα, με φυσική ελαστικότητα στην ύφανση, ιδίως στα σημεία που πιέζονταν περισσότερο λόγω κινήσεων του σώματος.

1976

Λανσάρεται η πρώτη ολοκληρωμένη γυναικεία σειρά ρούχων και αξεσουάρ, μετά την επιτυχή λειτουργία του γυναικείου τμήματος, στα καταστήματα των Broadway και Bond Street. Ο πρώτος γυναικείος κατάλογος εκδόθηκε το 1980.

1979

Η Brooks Brothers ανοίγει το πρώτο κατάστημα εκτός Αμερικής, στην Ιαπωνία, το Burukkusu Baraz-zu, που σημαίνει Brooks Brothers – η εταιρεία θα έφθανε να απαριθμεί τουλάχιστον 75 καταστήματα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

 

 


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia