Η ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τα Air Jordan...


Είναι τα αθλητικά μποτάκια που αγάπησαν ή που θα ήθελαν να έχουν όλα τα αγοράκια της δεκαετίας του ’80 που ξημεροβραδιάζονταν σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.

Πρόκειται για τα Air Jordan της Nike, που βγήκαν στην αγορά το 1984, και τα οποία έχουν και ενδιαφέρουσα ιστορία να μας διηγηθούν.

Ενας rookie που θα κάνει τη διαφορά...

Τη χρονιά εκείνη η Nike αναζητούσε έναν δυνατό παίκτη του NBA για να φορέσει τα παπούτσια της, με την ελπίδα να σπάσει την κυριαρχία της Adidas. Καταλήγει σε έναν πολλά υποσχόμενο rookie, τον Michael Jordan, για τον οποίο θα σχεδιάσει την εμβληματική σειρά. Εως τότε ο Jordan φορούσε, στο κολεγιακό πρωτάθλημα, Converse, ενώ ήταν δηλωμένος λάτρης των Adidas.

Γιατί απορρίφθηκε το Michael Jordan...

air-jordan-nike
Όσον αφορά την ονοματοδοσία, το Air Jordan δεν ήταν η πρώτη επιλογή, καθώς στο τραπέζι είχε πέσει πρώτα το «Michael Jordan», το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε από την Nike. Ο λόγος ήταν ότι η εταιρεία δεν ήθελε να ταυτιστεί με έναν 21χρονο νεαρό, ο οποίος σε τελική ανάλυση ήταν αρκετά νέος για να έχει δική του σειρά παπουτσιών. Μετά από λίγα λεπτά ανταλλαγής ιδεών, κατέληξαν στο Air Jordan (προκειμένου να αναδείξουν την καινοτομία της αερόσολας).

Εχουν το χρώμα του διαβόλου...

Το πρώτο μοντέλο της σειράς ήταν στα χρώματα των Bulls, κόκκινο και μαύρο. Αυτό ήταν κάτι που δεν ευχαρίστησε αρχικά τον Jordan, ο οποίος φέρεται να είπε «δεν τα φοράω αυτά, έχουν το χρώμα του διαβόλου». Ωστόσο, το συμβόλαιο των 2,5 εκατ. για πέντε χρόνια που του προσέφερε η Nike έμελλε να κάμψει τις αντιδράσεις του.

Το απαγορευμένο παπούτσι...

Τα εν λόγω χρώματα όμως παραβίαζαν τους κανόνες του ΝΒΑ, που απαιτούσε τα παπούτσια των αθλητών να είναι λευκά. Κάθε φορά που θα τα φορούσε ο Jordan σε αγώνα, η ομάδα των Bulls θα πλήρωνε πρόστιμο 5.000 δολάρια. 
Αυτό ήταν κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα την Nike, καθώς η δημοσιότητα που θα αποκτούσε το «απαγορευμένο» παπούτσι της θα εκτόξευε τις πωλήσεις του στα ουράνια. Όπως και έγινε (σ.σ. σήμερα ορισμένα παπούτσια της εμβληματικής αυτής σειράς πωλούνται στο διαδίκτυο έναντι 20.000 δολαρίων)…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia