Ecosia. Η πράσινη μηχανή αναζήτησης που... φυτεύει δέντρα


Η Ecosia είναι μια μηχανή αναζήτησης φιλική προς το περιβάλλον. Ιδρύθηκε το 2009 από τον Γερμανό Christian Kroll, σημερινό CEO της εταιρείας, μετά από ένα ταξίδι του στο Νεπάλ και τη Λατινική Αμερική, όπου για πρώτη φορά εκτέθηκε σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε ραγδαία υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο πράσινος ανταγωνιστής της Google διοχετεύει το 80% του εισοδήματός του, προερχόμενο από τις διαφημίσεις που φιλοξενεί, στις προσπάθειες αναδάσωσης του Ατλαντικού Δάσους της Βραζιλίας, αλλά και σε Αιθιοπία και Μαδαγασκάρη, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Φυτέψτε ένα δισεκατομμύριο δέντρα» της Nature Conservancy.
Τα στελέχη της διατείνονται ότι, από τη στιγμή που ένας χρήστης κάνει τη μετάβαση στο Ecosia ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης, ένα δέντρο φυτεύεται για κάθε λεπτό χρήσης. Μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται και από μια απλή επίσκεψη στην αρχική της σελίδα, έχει φυτέψει 65 εκατ. δέντρα, με το νούμερο να αυξάνεται διαρκώς.
Η εν λόγω μηχανή αναζήτησής, που μετράει ήδη περισσότερους από οκτώ εκατ. χρήστες, συνδέεται με τη Yahoo!, αλλά ενσωματώνει τεχνολογίες της Bing και της Wikipedia, ενώ χρησιμοποιεί δικούς της αλγόριθμους για βελτιωμένες αναζητήσεις και δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα - η εταιρεία αντισταθμίζει ποικιλοτρόπως τις εκπομπές που παράγονται από τη χρήση των διακομιστών της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ecosia κατέγραψε αύξηση 1.150%, καθότι η τραγωδία στον Αμαζόνιο μονοπώλησε τα social media και δη το Instagram και το Twitter όπου πολλοί χρήστες παρότρυναν τους φίλους τους να κατεβάσουν την εφαρμογή, σε downloads (250.000 από 20.000) μέσα σε μία μέρα, στις 22 Αυγούστου, λόγω κυρίως της ευαισθητοποίησης του κοινού με την καταστροφή των τροπικών δασών του Αμαζονίου.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia