Η άγνωστη ιστορία, με ελληνικό άρωμα, πίσω από την hawaian pizza


Ο Σαμ Πανόπουλος (1934-2017) δεν ήταν απλώς ένας ακόμη Ελληνας που μετανάστευσε στον Καναδά. Ηταν αυτός που είχε τη φαεινή ιδέα να προσθέσει ανανά στην πίτσα, δημιουργώντας έτσι την Hawaian pizza.

O Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στα 20 του χρόνια από την Ελλάδα στον Καναδά, το 1954, όπου αρχικά δούλεψε σε ορυχεία ενώ αργότερα, μαζί με τα δύο αδέρφια του, εργάστηκε ως υπεύθυνος σε εστιατόρια στο Οντάριο.

Σε ένα από αυτά πρόσφερε τυπικά αμερικανικά πιάτα, όπως μπέργκερς, ενώ από τις αρχές του '60 πρόσθεσε και πίτσα (μετά από ένα ταξίδι στη Νάπολη), ένα έδεσμα ελάχιστα δημοφιλές την εποχή εκείνη στην Αμερική. Σε ένα από τα πειράματά του, το 1962, εμπνεόμενος από τις αντίθετες γεύσεις που συνυπάρχουν στο κινέζικο φαγητό, προσθέτει κομμάτια ανανά πάνω στην πίτσα.

Του άρεσε η αντίθεση από τη γλυκιά γεύση του ανανά μαζί με την αλμυρή γεύση του σαλάμι και γι’ αυτό τα «πάντρεψε».

«Πρώτα το δοκιμάσαμε εμείς και μετά προσφέραμε σε κάποιους πελάτες. Ήμασταν νέοι στην επιχείρηση και κάναμε πολλά πειράματα τότε. Λίγους μήνες αργότερα, έκαναν σαν τρελοί για αυτή την πίτσα και έτσι την προσθέσαμε στο μενού», δήλωσε αργότερα.

Η εν λόγω πίτσα ονομάστηκε «χαβανέζικη» από την μάρκα της κονσέρβας του ανανά που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή της. Ο εμπνευστής της, Σαμ Πανόπουλος, πέθανε το 2017, με την είδηση του θανάτου του να αναπαράγεται από τα μεγαλύτερα διεθνή Μέσα.



Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia