Οταν το παράπονο κοστίζει στον υπάλληλο 30 ευρώ...

Στον απόηχο της είδησης ότι αλυσίδα με μπέργκερ ζήτησε το δώρο Χριστουγέννων πίσω, ήρθε ένα ακόμη απίστευτο περιστατικό, αυτή τη φορά από την Κω, όπου νεότευκτη ξενοδοχειακή μονάδα απαίτησε από τους υπαλλήλους να υπογράψουν κατά την πρόσληψή τους συμβάσεις που, μεταξύ άλλων, ενσωματώνουν πρόστιμα σε περίπτωση που παραπονεθεί ο επισκέπτης…

Συγκεκριμένα, οι επαχθείς όροι που το ξενοδοχείο θέτει είναι οι εξής:
Κανόνας 1ος: Αν ο πελάτης παραπονεθεί για την καθαριότητα του δωματίου, η εργαζόμενη καμαριέρα (που έτσι και αλλιώς αμείβεται "πλουσιοπάροχα") θα πληρώσει πρόστιμο 30 ευρώ για το κάθε παράπονο.
Κανόνας 2ος: Αν ο εργαζόμενος αργήσει να προσέλθει στη δουλειά του, θα πληρώσει πρόστιμο 10 ευρώ.
Κανόνας 3ος: Κατά την έξοδο από τις εγκαταστάσεις, ο φύλακας της πύλης θα ελέγχει τις τσάντες των υπαλλήλων (και εν δυνάμει κλεφτών).

Κάποιος είχε πει ότι «εταιρείες-νικητές είναι αυτές που έχουν ως βασική προτεραιότητα τους ανθρώπους τους». Όπως αντιλαμβάνεστε, κάτι τέτοιο μάλλον αφήνει παγερά αδιάφορο τον εν λόγω εργοδότη (από ότι έμαθα, αν όντως πρόκειται γι’ αυτήν την αλυσίδα που άνοιξε πέρυσι το πρώτο της ξενοδοχείο στο νησί, οι υπάλληλοι χρεώνονται ότι χαλάσει ή σπάσει).

Κάποιος πρέπει να πει στον εν λόγω άθλιο εργοδότη ότι τα παράπονα είναι «δώρα» και ότι βοηθούν μία επιχείρηση να μάθει τα λάθη της και να βελτιωθεί. Άνοιξε τα στραβά σου και διάβασε κανένα βιβλίο διοίκησης επιχειρήσεων και υποκίνησης του προσωπικού, μπας και ξεστραβωθείς. 
Τα παράπονα φίλτατε εργοδότη της συμφοράς δεν είναι ο μπαμπούλας του εργαζόμενου, που φυσικά αν πέσει στην αντίληψή του θα το εξαφανίσει από προσώπου γης. Αν πραγματικά θέλεις να προσφέρεις καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες, πρέπει πρώτα να επενδύσεις στους ανθρώπους σου, όχι να τους απειλείς με μείωση του ήδη καταβαραθρωμένου μισθού που τους δίνεις... 
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia