Η αγελάδα κινεί την αγορά...

Η αγελάδα κινεί την αγορά. Ισως φαίνεται λίγο υπερβολική αυτή η φράση, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η αγελάδα (σ.σ. μόνο στην Αμερική, όπου υπάρχουν 727.000 φάρμες με βοοειδή, σφάζονται ετησίως 30 εκατ. αγελάδες) έχει πολλές άγνωστες χρήσεις για τον άνθρωπο, πέρα φυσικά από το κρέας της.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι αξιοποιούμε για φαγητό μόνο το 60% της αγελάδας. Το υπόλοιπο 40%, που δεν βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ ή στα χασάπικα, ο άνθρωπος το χρησιμοποιεί για την παραγωγή διαφόρων αγαθών. Κοινώς, δεν πετάμε τίποτα…

Ας ξεκινήσουμε από το λίπος. Ότι δεν καταλήγει στον χασάπη, χρησιμοποιείται για την παρασκευή μιας ουσίας που βρίσκει εφαρμογές σε κρέμες σώματος, κραγιόν, καλλυντικά, σαπούνια και οδοντόκρεμες… 

Επίσης, χρησιμοποιείται ως λιπαντικό για την απόψυξη, ως υγρό για τα υδραυλικά φρένα αλλά και τις μηχανές τζετ, ενώ δοκιμάζεται και ως βιοκαύσιμο για στρατιωτικά αεροπλάνα των ΗΠΑ.

Χρήσιμο και ευεργετικό για τον άνθρωπο είναι και το πάγκρεας της αγελάδας, το οποίο αποτελεί την πρώτη ύλη για τη δημιουργία φαρμάκων, όπως η ινσουλίνη που χορηγείται σε διαβητικούς.

Χρήση έχει βρεθεί και για τα επινεφρίδια, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή στεροειδών φαρμάκων. Ο χόνδρος των αρθρώσεων προορίζεται για την παρασκευή φαρμάκων για την οστεοαρθρίτιδα, τα δε πνευμόνια ως αντιπηκτικά αίματος.

Τα υπολείμματα από τα βοοειδή χρησιμοποιούνται και στην πλαστική χειρουργική καθώς και στις ενέσεις κολλαγόνου για πιο νεανικό δέρμα.

Ίσως όμως η πιο αμφιλεγόμενη χρήση να είναι για την δημιουργία της ζελατίνης, που προκύπτει από το βράσιμο των οστών και του δέρματος. Η ζελατίνη προσδίδει κολλώδη υφή σε τροφές όπως καραμέλες, γλυκίσματα, ζελεδάκια και μαρμελάδες…

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia