Πρώτα η οικογένεια, μετά το προϊόν

Θυμάμαι την περίπτωση μιας αμερικάνικης οικογενειακής επιχείρησης πέντε γενεών, στην οποία ο εργαζόμενος θα μπορούσε να συνδυάσει την οικογενειακή με την επαγγελματική του ζωή. Συγκεκριμένα, τα ανδρόγυνα που εργάζονταν εκεί θα έκαναν μαζί όλα τα επαγγελματικά ταξίδια, όχι χωριστά. Συν τοις άλλοις, στην εταιρεία αυτή έχουν καταργηθεί οι συσκέψεις της Παρασκευής, ώστε οι υπάλληλοι να μπορούν να επιστρέψουν νωρίς στο σπίτι τους και να περάσουν το σαββατοκύριακο με την οικογένειά τους.
Πρόσφατα διάβασα στο skywalker.gr για μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση στην Ουάσιγκτον, την Liberty Bottleworks, που κατασκευάζει και ζωγραφίζει θερμός από ανακυκλωμένα υλικά, τα οποία διαθέτει on-line και από το μικρό  κατάστημά της. Μία εμφανώς δυσαρεστημένη πελάτισσα άσκησε κριτική στην εταιρική ιστοσελίδα κατηγορώντας την εταιρεία ως αναξιόπιστη και για πολύ κακή εξυπηρέτηση.
Η απάντηση του ιδρυτή της εταιρείας ήταν μεν ευγενική, όμως δεν άφηνε περιθώρια για τη συνέχιση της συνεργασίας, καθώς «η φιλοσοφία της κυρίας δεν ταίριαζε με αυτή της εταιρείας».
Ας δούμε την απάντησή: «Πρώτα από όλα, κυρία… θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παραγγελία σας… Στο μήνυμά σας αναφέρατε ‘’είναι γιορτές, θα έπρεπε να εργάζεστε, αντί να ετοιμάζω τις χριστουγεννιάτικες κάρτες μου και να απολαμβάνω το εορταστικό κλίμα, ασχολιόμουν μαζί σας’’. Ίσως θα έπρεπε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο, για να μπείτε στο κλίμα των εορτών. Βλέπετε, οι υπάλληλοί μου ήταν σπίτι με τις οικογένειές τους, ετοιμάζοντας τις κάρτες τους, φτιάχνοντας γλυκά κ.λπ.».
«Πρώτα η οικογένεια, μετά το προϊόν. Αγαπητή κυρία, είμαστε περήφανοι που δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο. Λυπάμαι που είστε εκνευρισμένη, δεν λυπάμαι όμως που οι υπάλληλοί μου απολάμβαναν τις εορτές. Το δικαίωμα αυτό δεν ανήκει αποκλειστικά σε εσάς. Παρακαλώ πολύ, σημειώστε ότι δεν θα σας στείλουμε την παραγγελία σας και δεν θα χρεωθείτε. Δεν θα συνεργαστώ με κανέναν, που απειλεί τους υπαλλήλους μου. Καλά Χριστούγεννα».
Η απαντητική αυτή επιστολή έγινε viral όταν ένας πρώην υπάλληλος της εταιρείας την ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας ένα πρωτοφανές κύμα υποστήριξης προς την μικρή εταιρεία που έβαλε «πρώτα την οικογένεια, μετά το προϊόν».

Μακάρι να είχαμε πολλές Liberty Bottleworks στην χώρα μας (όχι πως στην Αμερική υπάρχουν αρκετές). Εταιρείες που σέβονται τους υπαλλήλους τους, την κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή. Εταιρείες που δεν βλέπουν τους υπαλλήλους τους ως αναλώσιμους, ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Βέβαια, κρίνοντας από το γεγονός ότι περίπου το 50% των ιδιωτικών υπαλλήλων εργάζεται περισσότερες ώρες από το κανονικό και δεν πληρώνεται στη ώρα του, αντιλαμβανόμαστε ότι απέχουμε πολύ από το να διαβάσουμε ιστορίες ελληνικών Liberty Bottleworks.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia