The Mall Athens. Το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης.

Αρχικά προοριζόταν ως ένας χώρος για να αγοράζουν τσιγάρα και τρόφιμα οι εμπλεκόμενοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξένοι δημοσιογράφοι, που θα διέμεναν στο παραπλήσιο Χωριό Τύπου. Με τις ευλογίες, ωστόσο, των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή θα εξελισσόταν σε ένα εμπορικό κέντρο-μεγαθήριο, το μεγαλύτερο της ΝΑ Ευρώπης.
Εν τέλει, το ολυμπιακό αυτό έργο άνοιξε τις πύλες του το 2005, ένα χρόνο δηλαδή μετά τους Αγώνες. Μάλιστα η τότε κυβέρνηση Καραμανλή οργάνωσε φιέστα, παρά τις καταγγελίες του αστικού Τύπου περί σκανδάλου και αυθαιρεσίας. Είχε βέβαια προηγηθεί η νομιμοποίηση του αυθαίρετου από το 2003, παρά τις αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Αμαρουσίου που μιλούσε για περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς θα επέφερε επιδείνωση στο οικιστικό περιβάλλον και στους όρους διαβίωσης των ντόπιων.
Σήμερα, το Τhe Mall Athens, συμφερόντων Λάτση, μετά από οκταετή δικαστική περιπέτεια χαρακτηρίστηκε αυθαίρετο, ωστόσο τα πρόστιμα διαγράφησαν (!). Φαίνεται ότι οι διαχειριστές του εμπορικού κέντρου, σε αντίθεση με τους λοιπούς Έλληνες που κλήθηκαν να νομιμοποιήσουν αυθαιρεσίες, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή απλώς δεν επιθυμούν να πληρώσουν.

Τι και αν το πέντε επιπέδων κτίσμα, συνολικού εμβαδού 59 χιλιάδων τ.μ., φιλοξενεί 200 καταστήματα, που απέφεραν πέρυσι 11,7 εκατομμύρια ευρώ. Τι και αν το τριών επιπέδων υπόγειο πάρκινγκ συνεισφέρει και αυτό στα έσοδα (στην Αμερική, την γενέτειρα των εμπορικών κέντρων, δεν χρεώνεται έξτρα το πάρκινγκ). Αρκετά καλά για το μεγαλύτερο αυθαίρετο κτίσμα της Ευρώπης.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia