Το ταξί του Μάκη. Μια κατηγορία από μόνο του...

"Being different is beautiful" (είναι όμορφο το να είσαι διαφορετικός). Είναι μια φράση που καταδεικνύει τα οφέλη που αποκομίζει αυτός που θα είναι διαφορετικός, αυτός που θα κάνει κάτι διαφορετικά από τους υπολοίπους. Είναι αυτός που θα ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και θα αποτελέσει role model για τους υπολοίπους (τουλάχιστον αυτούς που θέλουν να βελτιωθούν - οι υπόλοιποι απλώς θα τον ζηλεύουν). 

Κάποτε ο Frank Perdue, ο μεγαλύτερος κοτοπουλάς της Αμερικής, που κατάφερε να πείσει τους Αμερικάνους ότι το κοτόπουλό του ήταν πιο ποιοτικό από τα ανταγωνιστικά, είχε δηλώσει ότι «αν μπορείς να διαφοροποιήσεις ένα νεκρό κοτόπουλο, μπορείς να διαφοροποιήσεις οτιδήποτε».

Πράγματι, σήμερα μπορείς να διαφοροποιήσεις οτιδήποτε. Παλιά, για παράδειγμα, θεωρούσαμε ότι οι περισσότεροι οδηγοί ταξί προσέφεραν λίγο πολύ την ίδια, μέτρια ως κακή, υπηρεσία (κακή εξυπηρέτηση, περιστατικά αισχροκέρδειας, ατημέλητη εμφάνιση κ.ά.). Σήμερα, σε μια εποχή όπου όλοι αξιολογούν όλους, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με πολλούς οδηγούς να ξεχωρίζουν από τους υπολοίπους. Αρκετοί είναι πλέον ευγενικοί, καλοντυμένοι και καθαροί… 

Υπάρχει, βέβαια, και ο κύριος Μάκης, ένας οδηγός ταξί που κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας και ο οποίος εκπλήσσει ευχάριστα όποιον τυχερό τον σταματήσει (βάσει βαθμολογίας είναι από τους καλύτερους οδηγούς της Uber στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας εν ριπή οφθαλμού 200 κριτικές των 5 αστέρων, με πολλούς χρήστες να σημειώνουν ότι πρέπει να αλλάξει η βαθμολογία γιατί τα 5 αστέρια είναι λίγα). 

Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ευγένειά του, την ταπεινοφροσύνη του (σ.σ. έχει απασχολήσει μέχρι και ξένα δίκτυα) ή την καθαριότητα του οχήματός του (που λάμπει καθημερινά – όντως ο καλύτερος πελάτης των πλυντηρίων αυτοκινήτων). 

Ο κος Μάκης αγαπά αυτό που κάνει, αγαπά να βλέπει τους "ανθρώπους" (σ.σ. δεν χρησιμοποιεί ποτέ τον όρο πελάτες) να χαμογελούν και να τους φτιάχνει τη μέρα, και αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Είναι ο λόγος που κάποιος θα χαμογελάσει σήμερα...

Προσφέρει στους ανυποψίαστους επιβάτες καραμέλες φράουλας, μπουκαλάκια με νερό ή χυμό, μπισκότα και σοκολάτες, περιοδικά ποικίλης ύλης, ακόμη και μίνι μπουκαλάκια Campari, Gordon’s αλλά και Pina Colada (για τους ξένους)... Τα δε Χριστούγεννα, στο μενού προστίθεται και ένα κουτί με μελομακάρονα και κουραμπιέδες – όλα σε ατομικές -για λόγους υγιεινής- συσκευασίες.

Το καλοκαίρι τοποθετηθεί ψυγειάκι στο πορτμπαγκάζ, που είναι μονίμως εφοδιασμένο με μπουκαλάκια νερό, παγωμένο τσάι, μαστίχα και χυμό, για να επιλέξει ο πελάτης ό,τι τον ευχαριστεί.

Όταν τον καλεί πελάτης τις πρωινές ώρες για κούρσα στο αεροδρόμιο, φροντίζει να του έχει αγοράσει τυρόπιτα και καφέ, κερνώντας του κατά κάποιο τρόπο το πρωινό του. 

Τους δε τουρίστες που μόλις έχουν πατήσει το πόδι τους στη χώρα μας, τους κάνει δωρεάν περιήγηση ως τον Λυκαβηττό, προκειμένου να βγάλουν φωτογραφίες, αλλά και τους γράφει σε ένα χαρτάκι τι αξίζει να επισκεφθούν. Εκπληκτοι, οι ξένοι τον αγκαλιάζουν, τραβούν φωτογραφίες και τον ευχαριστούν θερμά για την αλησμόνητη αυτή εμπειρία που βίωσαν.

Τις νυχτερινές ώρες, στο εσωτερικό του ταξί ακτινοβολεί ένα γλυκό, πορτοκαλί φως, εξωραΐζοντας τον χώρο και κάνοντας το όχημα πιο ελκυστικό στα μάτια του επιβάτη, που μπορεί επίσης να δει και… τηλεόραση ή να περιηγηθεί στο διαδίκτυο (σ.σ. υπάρχουν δύο tablet στα πίσω καθίσματα – προσεχώς θα προστεθεί και τρίτο, γι’ αυτόν που κάθεται μπροστά).

Και επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, ο κύριος Μάκης, που είναι 30 χρόνια στο χώρο (χωρίς -όπως μου δήλωσε χαρακτηριστικά-ποτέ να «κατεβάσει» επιβάτη, ακόμα και αν δεν του έφθαναν τα χρήματα για τον προορισμό του), έχει στην πίσω δεξιά πόρτα έναν καθρέφτη, όμοιο με αυτόν της μπροστινής θέσης, ώστε ο επιβάτης να βλέπει και να ανοίγει την πόρτα με ασφάλεια, όταν αποβιβαστεί. Πλέον στις "παροχές" συμπεριλαμβάνεται και… αποστειρωμένη μάσκα οξυγόνου (παρατήρησε ότι αρκετοί ηλικιωμένοι πελάτες του την είχαν ανάγκη).

Το ταξί του κ. Μάκη είναι μια κατηγορία από μόνο του και μας διδάσκει ότι όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και πάντα βάζεις τον πελάτη μπροστά, τότε η επιτυχία (και η φήμη) είναι δική σου...



Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia