Oktoberfest. 7 πράγματα που δεν γνωρίζαμε...

Το Oktoberfest, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας στον κόσμο, έρχεται για πρώτη φορά και στη χώρα μας, για τέσσερις ημέρες (5-8 Οκτωβρίου), στο Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι. Ας δούμε όμως επτά πράγματα που προφανώς δεν ξέρουμε γι' αυτή την γερμανική γιορτή της μπίρας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μόναχο αλλά και σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο:

Το Oktoberfest ξεκίνησε το 1810, προς τιμήν του γάμου του Πρίγκιπα της Βαυαρίας με την Therese von Sachsen-Hildburghausen. Οι κάτοικοι του Μονάχου είχαν προσκληθεί να παραστούν στην γιορτή που θα πραγματοποιούνταν στα λιβάδια, μπροστά από την πόλη. Οι χώροι αυτοί ονομάστηκαν Theresienwiese (“Τα λιβάδια της Τερέζας”).

Μολονότι το όνομά του παραπέμπει σε γιορτή που πραγματοποιείται τον Οκτώβρη, ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων γίνεται -λόγω κυρίως του ήπιου καιρού- μέσα στον Σεπτέμβριο. Φέτος θα διαρκέσει από τις 16 Σεπτέμβρη, μέχρι 3 Οκτώβρη – πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάρκεια που είχε ποτέ.

Aρχίζει πάντα to Σάββατο στα μέσα Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή 16 ημέρες. Εάν όμως η πρώτη Κυριακή πέσει την 1η ή τη 2α Οκτωβρίου, η γιορτή παρατείνεται μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, που είναι η Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας. 

Από το 1950, η επίσημη έναρξη του σηματοδοτείται από τον δήμαρχο του Μονάχου, που χτυπά το πρώτο βαρέλι στο Schottenhamel Festhalle. Κατόπιν γεμίζει το περίφημο γερμανικό ποτήρι μπίρας του ενός λίτρου (mass), το οποίο παραδίδει στον πρωθυπουργό της Βαυαρίας υπό τις επευφημίες "O'zapft is!" ("είναι πατημένο"). Στη συνέχεια πέφτουν πυροβολισμοί για να περάσουν το μήνυμα στις άλλες σκηνές ότι μπορούν να αρχίσουν να σερβίρουν μπίρα. 

Το Oktoberfest πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο Theresienwiese. Και ενώ υπάρχουν πολλές σπουδαίες μπίρες Oktoberfest που παρασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, μόνο έξι ζυθοποιίες του Μονάχου επιτρέπεται να σερβίρουν τη μπίρα τους στο Theresienwiese, η καθεμία στις δικές της τεράστιες σκηνές - Hofbräu, Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner και Spaten είναι οι επίσημες ζυθοποιίες του Oktoberfest.

Από 5 έως 7 εκατ. άνθρωποι παρακολουθούν το Oktoberfest κάθε χρόνο (το ρεκόρ είναι 7,1 εκατ., που σημειώθηκε το 1987). Η ποσότητα μπίρας -η οποία παρασκευάζεται ήδη από τον Μάρτιο- που καταναλώνεται κυμαίνεται από 5,6 μέχρι 7,7 εκατ. λίτρα. Φέτος η τιμή της μπίρας υπολογίζεται γύρω στα 14 ευρώ (η ετήσια αύξηση στις τιμές της, τα τελευταία χρόνια, είναι σταθερά πάνω από τον πληθωρισμό)

Υπάρχει όμως και φαγητό… Η πραγματική ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται ποικίλλει ανάλογα με την προσέλευση κάθε χρόνο, αλλά το 2016 (όταν το παρακολούθησαν 5,6 εκατ. άνθρωποι), οι Oktoberfesters έφαγαν: 109 βόδια, 58 μοσχάρια, 550.000 κοτόπουλα, 140.000 ζεύγη χοιρινών λουκάνικων και 44.000 ψάρια. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αρκετά από τα κοτόπουλα είναι κινέζικης προέλευσης (όπως και οι στολές των σερβιτόρων)...


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia