Herb Kelleher. Ισως ο καλύτερος CEO ever...

Αφορμή για αυτό το άρθρο, αλλά και τα υπόλοιπα που θα αναρτηθούν για τον Herb Kelleher, ήταν μια συνομιλία με τον πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη Σωτηρόπουλο, του etravelnews.gr, ο οποίος κάποια στιγμή μου είπε ότι είναι της "μοδός" να ρωτάνε, κατά τη συνέντευξη για εργασία, «ποιος είναι ο άνθρωπος που θαυμάζεις και γιατί;» (προφανώς αποκλείονται τα οικογενειακά πρόσωπα). Εγώ προσωπικά θα απαντούσα με το χέρι στην καρδιά, τον Herb Kelleher (ναι, είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δεν τον έχετε ακούσει καν).

Ο Herb Kelleher (1931-2019) ψηφίστηκε επανειλημμένα ως ο καλύτερος CEO στην αεροπορική βιομηχανία, με το περιοδικό Fortune να σημειώνει: "Ο Kelleher ήταν ίσως ο καλύτερος CEO στην Αμερική". Ο Herb έχει χαρακτηριστεί πρωτοπόρος, σκληρός ανταγωνιστής και καινοτόμος. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι αληθινοί, αλλά ο Herb ήταν κάτι περισσότερο από αυτό. Άλλαξε τον κόσμο.

Ο Herb και οι άνθρωποι της Southwest Airlines δημιούργησαν μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας στην ιστορία του επιχειρείν. Το κατάφεραν με ένα ανατρεπτικό επιχειρηματικό μοντέλο και μια αντισυμβατική κουλτούρα, την οποία οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων παραθέτουν σε μελέτες περιπτώσεων και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μιμηθούν.

Υπήρξε ένας απίστευτα παθιασμένος άνθρωπος (ήταν συνιδρυτής της low-cost Southwest Airlines, το 1967, αν και κατάφερε -μετά από νομικές μάχες- να πετάξει το 1971), είχε όρεξη για ζωή, ακούραστο πνεύμα, απίστευτη αίσθηση του χιούμορ, καρδιά υπηρέτη και διανοητική οξυδέρκεια που του επέτρεπε να κάνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με οποιονδήποτε, οπουδήποτε, για οτιδήποτε.

Για 30 χρόνια όλοι είχαν την εξής απορία: "Τι θα γινόταν αν μπορούσε να χτιστεί μια εταιρεία που να είναι τόσο ανθρώπινη όσο και οι άνθρωποι που την απαρτίζουν;". Τι θα γινόταν αν μπορούσε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα που να εμπνέει παθιασμένους ανθρώπους να έρχονται στη δουλειά τους σε πλήρη εγρήγορση, πλήρως αφοσιωμένοι, με όλες τις δυνάμεις τους, επειδή ξέρουν ότι κάνουν επική δουλειά;" Τι θα γινόταν αν μπορούσε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα που να εμπνέει παθιασμένους ανθρώπους να έρχονται στη δουλειά τους πλήρως αφοσιωμένοι και να βγάζουν τον καλύτερο τους εαυτό;’’.

Και όμως αυτός ο απίστευτος τύπος τα κατάφερε!!! Ο Herb και οι άνθρωποι της Southwest Airlines μας έδειξαν ότι είναι δυνατόν να αγαπάς τους ανθρώπους (εργαζόμενους και πελάτες), να διασκεδάζεις και να βγάζεις χρήματα ταυτόχρονα. Ο Herb δεν πίστευε ποτέ ότι η πειθαρχία που απαιτείται για τη λειτουργία μιας αεροπορικής εταιρείας που παρέχει άρτιες υπηρεσίες, αποκλείει τη μεταχείριση των ανθρώπων σαν οικογένεια αλλά και τη διασκέδαση στη δουλειά. Μάλιστα είχε πει: "Προτιμώ να έχω μια εταιρεία που δεσμεύεται από αγάπη παρά μια εταιρεία που δεσμεύεται από φόβο". Δεν είναι τυχαίο ότι η Southwest επέδειξε 46 συνεχή χρόνια κερδοφορίας…

Επειδή λοιπόν ο Herb Kelleher αποτελεί πηγή έμπνευσης για όσους ασχολούνται με το επιχειρείν, και όχι μόνο, το marketing-tips θα εγκαινιάσει μια σειρά από άρθρα για τα πολύτιμα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα. 


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia