HATTA: Βράβευση του Μάνου και της Ρένας Τσατσάκη του Manos travel

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά από το traveldailynews

Σε κλίμα συγκίνησης βραβεύτηκαν ο Μάνος και η Ρένα Τσατσάκη του manos travel.

Για τη μακροχρόνια προσφορά τους στο κλάδο των τουριστικών γραφείων βράβευσε προχθές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο HATTA τον κ. Μάνο και την κ. Ρένα Τσατσάκη που ίδρυσαν το manos travel.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης: ‘Όλοι γνωρίζαμε το manos ή μόνος, το manos καλό ταξίδι αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η πρώτη διαφήμιση στην Κίνα και μάλιστα στα Κινέζικα έγινε από το γραφείο manos travel. Έτσι άνοιγε ο δρόμος για τα ταξίδια!

Τα λόγια όλων ήταν συγκινητικά για τον άνθρωπο που από το γραφείο του πέρασαν ως υπάλληλοι τα μεγαλύτερα στελέχη της ταξιδιωτικής μας βιομηχανίας και ουσιαστικά διδάχθηκαν το οργανωμένο ταξίδι.

Ο κ. Γιάννης Μουρούτης από το Cosmorama Travel μας είπε “Ο Μάνος Τσατσάκης είναι από πίσω σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό, ο αυτοκράτορας του τουρισμού, το πανεπιστήμιο του τουρισμού που από εκεί βγήκαν τα μεγαλύτερα ταλέντα του χώρου, που αυτή τη στιγμή είναι τα μεγαλύτερα στελέχη σε όλα τα γραφεία. Ήταν το Α και το Ω του τουρισμού”.

Ο κ. Θόδωρος Μακρής από το Mazi Travel μας είπε χαρακτηριστικά “Δεκαέξι χρόνια στην εταιρεία manos όπου μπήκα σαν υπεύθυνος μηχανογράφησης σε μια τουριστική αγορά που δεν υπήρχε μηχανογράφηση εκπαιδεύτηκα στην Αγγλία με τον Μάνο και μετά έφτασα μέχρι και μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας. Από την άλλη πλευρά η δημιουργικότητα  και  η πρωτοπορία ξεχείλιζε από τον μοναδικό Μάνο Τσατσάκη.”

Θυμίζουμε ότι ο Μάνος Τσατσάκης είχε και την άδεια franchise της τουριστικής εφημερίδας TTG, που ήταν και αυτή πρωτοπόρα για την εποχή της. 

Την ιστορία του γραφείου manos travel μας παρουσιάζει στο βιβλίο του ''Επιχειρείν αλά ελληΝΙΚΑ" ο καθηγητής κ. Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης και γράφει χαρακτηριστικά:

“Η είδηση έπεσε σαν βόμβα, όταν τα Χριστούγεννα του 2002 το γνωστό τουριστικό γραφείο ‘’Manos Travel’’ βάρεσε ''κανόνι'', προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία σε όσους ταξιδιώτες επρόκειτο τα ταξιδέψουν ή ήδη βρίσκονταν στο εξωτερικό μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου. Εικάζεται δε ότι η επιχείρηση είχε υποβάλει πριν ένα μήνα περίπου αίτημα πτώχευσης, όμως η αίτησή της δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως, με αποτέλεσμα το τουριστικό γραφείο να συνεχίσει να λειτουργεί και να κλείνει ταξίδια για τα Χριστούγεννα.

Ιδρυτής του ''Manos Travel'' ήταν ο Μάνος Τσατσάκης, ο οποίος κατέφθασε στη χώρα μας το 1950 από την Αίγυπτο. Όντας διορατικός, αποφάσισε να επενδύσει στον τουρισμό, που την εποχή εκείνη ήταν ακόμη στα ''σπάργανα''. Ίδρυσε, λοιπόν, το 1965 το τουριστικό γραφείο που έφερε το όνομά του, το οποίο δραστηριοποιήθηκε στον εξερχόμενο τουρισμό προωθώντας νέους για την εποχή προορισμούς στους Έλληνες τουρίστες.

Με σύνθημα το ''μόνος ή manos'', ίσως από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα σλόγκαν της δεκαετίας του ’80 και ’90, προσπαθεί να πείσει τους δυνητικούς πελάτες να ταξιδέψουν με γκρουπ, εισάγοντας έτσι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής, τα ομαδικά ταξίδια. Το πείραμα πέτυχε και σύντομα το ταξιδιωτικό γραφείο του κ. Τσατσάκη θα εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, δημιουργώντας ως το 2000 ένα δίκτυο που έφθανε τα 70 σημεία πώλησης και ενημέρωσης, καθώς και γραφείο στην Αγγλία, που διακινούσε στην Ελλάδα τουλάχιστον 140.000 Βρετανούς τουρίστες το χρόνο.

Η επιτυχία άνοιξε τη όρεξη του φιλόδοξου επιχειρηματία, ο οποίος άρχισε να επεκτείνεται σε παρεμφερείς και μη δραστηριότητες, όπως την εξαγορά ξενοδοχείων, την ίδρυση αεροπορικής εταιρείας, καθώς και εκδοτική εταιρεία. Μάλιστα, στα σχέδιά του ήταν ακόμη και η δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου για τα τουριστικά επαγγέλματα.

Η αλόγιστη, όμως, επέκταση θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για τον ίδιο και τον όμιλό του, που σε λίγα μόλις χρόνια θα κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος, δικαιώνοντας έτσι όσους διατείνονται ότι η -πρότερη και αναπάντεχη- επιτυχία συχνά είναι ο χειρότερος σύμβουλος για μελλοντικές επιχειρηματικές κινήσεις. Ο κ. Τσατσάκης είχε ''μπει σε ξένα χωράφια'', όπως λέει και ο σοφός μας λαός, και το είχε κάνει απότομα, χωρίς να προηγηθεί ενδελεχής μελέτη της εκάστοτε αγοράς.

Το πρώτο καμπανάκι είχε χτυπήσει όταν ίδρυσε την αεροπορική εταιρεία ''Air Manos''. Τότε, χωρίς να διαθέτει ιδιόκτητο στόλο αεροσκαφών, άρχισε να πραγματοποιεί πτήσεις στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να μηνυθεί από τους ανταγωνιστές της και κυρίως από την Aegean Airlines, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να εξαγοράσει το ''Manos Travel''.

Το επόμενο μεγάλο πλήγμα ήρθε τη δεκαετία του ’90, όταν η ένταση του ανταγωνισμού με τα ''δελεαστικά πακέτα διακοπών'', θα συρρίκνωνε δραματικά τα κέρδη του ομίλου, καθιστώντας το όλο δημιούργημα προβληματικό και ζημιογόνο. Όλα αυτά θα οδηγούσαν το ''Manos Travel'' σε εξαιρετικά δυσχερή και μη αναστρέψιμη κατάσταση, με αποτέλεσμα η πτώση να επέλθει φυσιολογικά. Έκτοτε, ο Μάνος Τσατσάκης θα εξαφανιζόταν από το προσκήνιο…”

Διαβάστε ακόμα: 8 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον Thomas Cook και την εταιρεία του...Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia