Πλαίσιο. Εξυπηρέτηση πελατών για... κλάματα

Αρκεί μια δωροεπιταγή των 20 ευρώ για να αμβλύνει τη δυσαρέσκεια ενός πελάτη, κυρίως λόγω της απαράδεκτης εξυπηρέτησης, που πέρασε έναν Γολγοθά για να παραγγείλει ένα ετοιμοπαράδοτο ψυγείο;

Μια πολύ καλή φίλη «ξέμεινε» από ψυγείο και μετέβη εσπευσμένα, το Σάββατο, στο Πλαίσιο για να το αντικαταστήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εκεί την διαβεβαιώνουν ότι το ετοιμοπαράδοτο LG ψυγείο που μόλις αγόρασε θα καταφθάσει την Τρίτη το πρωί. 

«Μας είχαν πει ότι θα μας πάρει ο οδηγός τηλέφωνο. Πήγε 14:00 περίμενα όλη μέρα σπίτι και προσπαθούσα να πάρω το Πλαίσιο για να μάθω νεότερα... Μετά από μισή ώρα αναμονής (!), κάποιος φιλοτιμήθηκε να απαντήσει και να με ενημερώσει ότι θα με πάρει ο οδηγός όταν πλησιάσει».  

Εντέλει, το φορτηγό φθάνει 5 παρά 20, όμως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα: το ψυγείο δεν είναι αυτό που αγόρασε…

Ο οδηγός του φορτηγού το παίρνει πίσω, ζητά συγγνώμη και της ζητάει να μιλήσει με το Πλαίσιο, για να κανονίσει καινούρια αποστολή…

Υπάρχει ένα πολύ εύστοχο απόφθεγμα, σύμφωνα με το οποίο «οι πελάτες δεν έχουν την απαίτηση να είσαι τέλειος, αλλά θέλουν, όταν τα πράγματα στραβώσουν, να αναλάβεις την ευθύνη και να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων». 

Θα περίμενε λοιπόν κανείς να γίνει αυτό που συχνά αναφέρουμε στα σεμινάρια ως απαραίτητο συστατικό ενός service recovery, το "pampering" (μετάφραση: να έχουμε τον δυσαρεστημένο πελάτη στα ώπα ώπα). Από ό,τι φαίνεται, όμως, στο Πλαίσιο δεν γνωρίζουν τι εστί "pampering".

Δεύτερο λοιπόν τηλέφωνο, δεύτερη λοιπόν αναμονή μισής ώρας… Νέα ημερομηνία παράδοσης ορίζεται το Σάββατο, καθώς ήταν η μοναδική μέρα που δεν εργαζόταν η φίλη μου (και επειδή όπως μου είπε χαρακτηριστικά: «δεν τους εμπιστευόμουν για άλλη μέρα να μου το φέρουν το πρωί»).

Μία μέρα πριν, την Παρασκευή, ενημερώνουν ότι δεν μπορεί να περάσει το φορτηγό το Σάββατο (προφανώς δεν έβγαινε το δρομολόγιο), αλλά τη Δευτέρα… Μάταια προσπαθεί η φίλη μου να του πει ότι είναι ήδη μία εβδομάδα χωρίς ψυγείο και ότι την Δευτέρα δεν θα είναι κανείς σπίτι…

Οπότε το ραντεβού, με την καθιερωμένη αναμονή μισής ώρας στο τηλέφωνο, έκλεισε για Τετάρτη πρωί, 13 μέρες μετά την αγορά (αρκετός χρόνος για ένα "ετοιμοπαράδοτο ψυγείο")…

Εντέλει το μαρτύριο έληξε στις 1.50 (δεν το λες και πρωί) και αφού προηγήθηκε τηλέφωνο, καθώς η φίλη μου έπρεπε να φύγει για τη δουλειά.

Πάντως στην κριτική 1 αστεριού στον εταιρικό λογαριασμό στο Facebook το Πλαίσιο επέδειξε πιο γρήγορα αντανακλαστικά. "Στείλτε μας σε προσωπικό μήνυμα τα στοιχεία σας για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας" έγραφε η απάντηση. 

Διαβάστε ακόμα: Καφέ Omilos. Εξυπηρέτηση πελατών για κλάματα...

Οντως λίγες μέρες μετά, πήρε τηλέφωνο μια υπάλληλος (σ.σ. κανονικά θα έπρεπε να μιλήσει κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του καταστήματος, αν και προφανώς θα είχε πιο σημαντικά πράγματα να κάνει) και αφού ζήτησε συγγνώμη προσέφερε μια δωροεπιταγή των 20 ευρώ (με την ελπίδα βέβαια να σβηστεί η κριτική, όπως και έγινε, διότι προφανώς αυτό ήταν το πιο σημαντικό…). 

Όπως και να έχει, η φίλη μου πλέον όταν ακούει Πλαίσιο τρέχει μακριά… Εν κατακλείδι, κατάφεραν με την ''τραγική'' τους εξυπηρέτηση όχι μόνο να χάσουν τον πελάτη, αλλά και να χαραμίσουν ένα 20ευρω. 


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia