Εστιατόρια και μπαρ ''συρρικνώνουν'' το μενού

Εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ προσπαθούν, ελέω ενεργειακής κρίσης και έλλειψης προσωπικού, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, προκειμένου να επιβιώσουν και να βγάλουν τον χειμώνα (αν και πολλά από αυτά τελικά δεν θα τα καταφέρουν).  

Μία από τις στρατηγικές που υιοθετούν είναι η «συρρίκνωση» του μενού. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προσφέρουν πλέον μικρότερα μενού και, όπως δηλώνουν, αυτό «είναι μονόδρομος αν θέλουμε να κρατήσουμε την επιχείρηση ανοιχτή».

Άλλα μέτρα που εξετάζουν πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να "τιθασεύσουν" τις δαπάνες τους, περιλαμβάνουν τη μείωση των ωρών λειτουργίας ή ακόμη και το κλείσιμο για συγκεκριμένες μέρες.

«Η έλλειψη προσωπικού είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το εστιατόριο Green Room έπρεπε να μειώσει δραστικά το μενού του. Ένα χρόνο πριν, είχαμε πέντε σεφ πλήρους απασχόλησης. Τώρα έχουμε μόλις τρεις (το πρόβλημα αυτό είναι πιο έντονο στη Βρετανία για έναν ακόμα λόγο: το Brexit). Έτσι, το μενού έπρεπε να μειωθεί ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας», δήλωσε στο BBC η ιδιοκτήτρια, Claire Riddleston.

Πριν από ένα χρόνο, οι μεσημεριανοί θαμώνες είχαν στη διάθεσή τους ένα εκτεταμένο μενού με 11 ορεκτικά και 18 κύρια πιάτα, καθώς και επιπλέον ελαφρύτερα γεύματα και πιατέλες για κοινή χρήση.

Πριν από περίπου έξι μήνες, το μενού συρρικνώθηκε σε ένα χαρτί A4 διπλής όψης, ενώ τώρα υπάρχουν μόνο τέσσερα ορεκτικά και εννέα κύρια πιάτα. Ο αριθμός των πιτών στο μενού έχει μειωθεί από τρεις σε μία. Τα μπιφτέκια έχουν την ίδια τύχη, ενώ τα πιάτα με ψάρι έχουν μειωθεί από τέσσερα σε δύο. 

Αρκετά από τα πιάτα, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, έχουν παύσει πια να είναι κερδοφόρα και αποσύρονται. Ίσως το μόνο θετικό από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι έχει περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων (food waste), που ανέκαθεν αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα της εστίασης. 

Από την άλλη, οι πελάτες δείχνουν κατανόηση, αναγνωρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αντεπεξέλθουν. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πώς θα αντιδράσουν αν οι τιμές των πιάτων συνεχίσουν να ανεβαίνουν. 

Και στη χώρα μας τα πράγματα είναι εξίσου ζοφερά, με την εστίαση να μετρά τις πληγές της και με το μέλλον να είναι αβέβαιο. Πολλά μπαρ ανοίγουν πλέον λιγότερες ώρες (π.χ. δεν ανοίγουν τα πρωινά), ενώ εστιατόρια δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο delivery. Την ίδια στιγμή η ζήτηση έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί. Άλλα πάλι μαγαζιά, πέρα από τις στρατηγικές μείωσης του λειτουργικού κόστους, επιλέγουν -χρεώνοντας ένα ''τέλος πληθωρισμού''- να περάσουν τις αυξήσεις στον πελάτη.

Πενία τέχνας κατεργάζεται...


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia