ΙΚΕΑ. Γιατί θεωρούνται ''παγίδα θανάτου'' για τα ζευγάρια...

Πηγαίνοντας με τον/την σύντροφο στα ΙΚΕΑ, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταλήξετε τσακωμένοι. Αυτός ο τσακωμός, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε διαζύγιο, μπορεί να λάβει χώρα είτε στο κατάστημα είτε στο σπίτι, κατά την συναρμολόγηση των επίπλων (είτε, ακόμα χειρότερα, και στις δύο φάσεις).

Δεν είναι τυχαίο, ότι τα ΙΚΕΑ χαρακτηρίζονται ως «παγίδα θανάτου των ζευγαριών» (relationship death trap). Σε αυτή την διαπίστωση δεν έχουν καταλήξει βέβαια οι κοινοί θνητοί, αλλά οι ίδιοι οι ψυχολόγοι. 

Κάθε μεγάλη αγοραστική εμπειρία, ιδιαίτερα όταν γίνεται με παρέα, θα μπορούσε να αποτελέσει εστία καυγά. Από τη μία οι αναρίθμητες επιλογές και από την άλλη το πάντρεμα των «θέλω» δύο ανθρώπων δύναται να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα. Αν σε όλα αυτά προστεθεί το (ενοχλητικό) πλήθος των επισκεπτών, η συσσωρευμένη κούραση και οι δαιδαλώδεις διάδρομοι, τότε οι πιθανότητες για μία ρήξη αυξάνονται δραματικά.

Τα ΙΚΕΑ είναι ενήμερα γι’ αυτή την «παγίδα θανάτου», γι’ αυτό προέτρεπαν τους καταναλωτές να μελετήσουν πρώτα τον κατάλογο (πλέον έχει διακοπεί η κυκλοφορία του) και κατόπιν να κάνουν μία στάση στο εστιατόριο, προκειμένου να συζητήσουν τις διάφορες εναλλακτικές που έχουν. Μάλιστα, τώρα τελευταία ανοίγουν «καταστήματα τσέπης», που είναι μικρά (με σαφώς λιγότερες επιλογές) και μέσα στις πόλεις.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η ρήξη μπορεί να ενσκήψει ανά πάσα στιγμή: κατά την περιήγηση μέσα στο κατάστημα, κατά το «φόρτωμα» του αυτοκινήτου ή κατά τη φάση της συναρμολόγησης (συχνά το ‘’λιτοδίαιτο’’ -χωρίς αναλυτική περιγραφή, παρά μόνο με εικόνες και βελάκια- εγχειρίδιο συναρμολόγησης δεν βοηθάει την κατάσταση).

Διαβάστε ακόμη Τα καταστήματα Target γνωρίζουν αν είσαι έγκυος και πότε γεννάς...

Ιδιαίτερα κατά τη συναρμολόγηση πολύπλοκων προϊόντων (π.χ. ενός κρεβατιού), το στρες, σε συνδυασμό με την κούραση, μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν blaming game (το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών).


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia