Τουριστικό γραφείο υπόσχεται, έναντι 100.000 ευρώ, καθαρούς ουρανούς για το γάμο σας...

Το Oliver’s Travels, βρετανικό γραφείο που οργανώνει πολυτελείς διακοπές και γάμους, υπόσχεται καθαρούς ουρανούς στους πελάτες του. Μοναδική προϋπόθεση είναι να διαθέσουν το δυσθεώρητο ποσό των 100.000 λιρών.


Το εν λόγω γραφείο εγγυάται «fair weather and clear skies for your wedding day», ώστε ο άστατος καιρός να μην χαλάσει την πιο ευτυχισμένη στιγμή ενός (ευκατάστατου) ζευγαριού. Δεδομένου ότι ο καιρός συνιστά για κάθε επιχείρηση έναν αστάθμητο παράγοντα, πώς μπορεί να στηριχθεί ένας τέτοιος ισχυρισμός; Η απάντηση είναι απλή: ένα μοντέλο τροποποίησης-χειραγώγησης του καιρού.

Η ιδέα προήλθε από τους ίδιους τους πελάτες του τουριστικού γραφείου, καθώς τα τελευταία χρόνια αρκετά ζευγάρια που έκαναν πολυτελείς διακοπές σε Γαλλία και Καραϊβική παραπονέθηκαν για τον καιρό.

Για να ανταποκριθούν στον ισχυρισμό αυτόν, συνεργάστηκαν με μια εταιρεία που ειδικεύεται στην «σπορά ιωδιούχου αργύρου», μέσα από την οποία αεροπλάνα πετάνε στα σύννεφα και τα «βομβαρδίζουν» με το υλικό αυτό, ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο την ποσότητα νερού που θα πέσει στη γη.

Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί σε Γαλλία, Βρετανία και Ιρλανδία και δεν θα περιλαμβάνει την περίπτωση τυφώνων.

Η μέθοδος αυτή, αν και έχει αποκτήσει ορκισμένους εχθρούς (που όχι μόνο διατηρούν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της, αλλά και διαφωνούν με αυτή την παρέμβαση στη φύση), δεν είναι καινούρια (έλκει την καταγωγή της από τη δεκαετία του ’40). Για χρόνια οι Ρώσσοι την έχουν εφαρμόσει, προκειμένου να ελέγξουν τον καιρό στις μέρες της εθνικής εορτής τους.

Οι δε Κινέζοι την χρησιμοποιούν μία δεκαετία τώρα για να βελτιώσουν, με την «ενίσχυση» της βροχής (ή μετατρέποντας το χαλάζι σε νερό), τις συνθήκες στις καλλιέργειες (αλλά και για τις πυρκαγιές). Μάλιστα, για την ομαλή διεξαγωγή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008, βομβαρδίστηκαν με ιωδιούχο άργυρο τα «ύποπτα» σύννεφα, ώστε η βροχή που επρόκειτο να πέσει, να μην πέσει στο στάδιο του Πεκίνου.

Στα Εμιράτα επιστρατεύονται drones τα οποία μεταφέρουν ηλεκτρικά φορτία στα σύννεφα, προκαλώντας τελικά βροχή - τα τελευταία χρόνια οι βροχές έχουν αυξηθεί κατά 15 έως 30%.

Σήμερα, περισσότερες από 50 χώρες «τρέχουν» επισήμως προγράμματα τροποποίησης του καιρού, κυρίως για την αύξηση των βροχών. Στη χώρα μας η τεχνική της σποράς των νεφών εγκαινιάστηκε το 1994, για να γεμίσει ο Μόρνος.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia