Γιατί τα αεροπορικά καθίσματα είναι μπλε;

Η επιλογή του μπλε χρώματος για να «ντύσει», εδώ και μερικές δεκαετίες, τα καθίσματα των περισσοτέρων αεροσκαφών δεν γίνεται απλώς για αισθητικούς λόγους, όπως πιστεύουν ορισμένοι.


Αρκετοί δε είναι αυτοί που συνδέουν το εν λόγω χρώμα με το μπλε του ουρανού, ωστόσο ο πραγματικός λόγος έχει να κάνει με την «ψυχολογία των χρωμάτων» – σύμφωνα με έρευνες, το 90% των ανθρώπων αποφασίζει υποσυνείδητα για την ελκυστικότητα μιας επιχείρησης ανάλογα με τα χρώματα της επωνυμίας της.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το μπλε με την ειρήνη, την αξιοπιστία (ιδιαίτερα κρίσιμη για τα αεροπορικά ταξίδια), την εμπιστοσύνη (για το λόγο αυτό, σε πολλές αεροπορικές εταιρείες και όχι μόνο, το μπλε χρώμα κυριαρχεί στο λογότυπο) και την ασφάλεια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ακόμα και για επιβάτες που δεν φοβούνται το αεροπλάνο.

Είναι, επίσης, κοινώς αποδεκτό ότι το μπλε λειτουργεί ως αγχολυτικό, καθώς είναι χρώμα που ηρεμεί (όπως και η κατάλληλη ένταση του φωτισμού, αλλά και η ύπαρξη ειδικής μεμβράνης που μειώνει τους θορύβους που προέρχονται από τον κινητήρα), ενώ οι διάφορες αποχρώσεις του μειώνουν το ρυθμό της καρδιάς και προσφέρουν το αίσθημα της γαλήνης - κάτι που είναι ευεργετικό για τον διαλογισμό και τη χαλάρωση – για το λόγο αυτό η Boeing επιλέγει χρώματα που απαντώνται στη φύση για να «ντύσει» τις καμπίνες των αεροσκαφών της.

Ένας άλλος λόγος για την καθιέρωση του  μπλε χρώματος είναι ότι αυτό θεωρείται «δροσιστικό», κατά κάποιο τρόπο διατηρεί τους επιβάτες δροσερούς – σύμφωνα με έρευνες τα χρώματα επηρεάζουν το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος τα επίπεδα υγρασίας, την θερμοκρασία και τα αρώματα-μυρωδιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές αεροπορικές εταιρείες, πίσω στη δεκαετία του ’70 και του ’80 διέθεταν κόκκινα καθίσματα (η Virgin Atlantic εξακολουθεί, καθαρά για λόγους branding, να έχει κόκκινα καθίσματα), κάτι που εικάζεται ότι πυροδότησε την επιθετικότητα ανάμεσα  στους επιβάτες.

Παράλληλα, υπάρχει και ένας πρακτικός λόγος για τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν μπλε καθίσματα, καθώς οι βρομιές και οι γρατζουνιές δεν είναι εύκολα ορατές σε αυτό το χρώμα και επομένως τα καθίσματα αυτά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (κάτι που μειώνει το λειτουργικό κόστος).

 

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia