Toblerone και αεροδρόμια. Μια γλυκιά σχέση αγάπης...

Η Toblerone, η μοναδική ελβετική σοκολάτα που όντως εξακολουθεί να παράγεται στην Ελβετία, έχει εδώ και χρόνια ταυτιστεί με τα duty free των αεροδρομίων και εν γένει τα ταξίδια. Δεν είναι τυχαίο ότι το 25% των πωλήσεών της λαμβάνει χώρα στα αεροδρόμια, όπου κάποιος μπορεί να συναντήσει αυτές τις "ογκώδεις" συσκευασίες της Toblerone.


H διάσημη ελβετική σοκολάτα ανακαλύφθηκε το 1908 από τον σοκολατοποιό Theodor Tobler (1876–1941) και τον εξάδερφό του, Emil Baumann, στη Βέρνη. Τότε, οι δύο άνδρες είχαν την ιδέα να γεμίσουν τις κρεμώδεις σοκολάτες με τραγανό ιταλικό τορόνε (μέλι και μαντολάτο) – εξ ου και η προέλευση του ονόματος (σύντμηση των όρων Tobler και torone). Στον Tobler αποδίδεται το ξεχωριστό τριγωνικό σχήμα – η παραγωγική διαδικασία της Toblerone κατοχυρώθηκε ένα χρόνο μετά, το 1909.

 

Σήμερα, η Toblerone, της οποίας η συνταγή παραμένει αναλλοίωτη, διανέμεται σε 122 χώρες, με το 90% της παραγωγής να εξάγεται. Στην εμβληματική «χρυσή» συσκευασία της απεικονίζεται το όρος Matterhorn, στην περιοχή Zermatt, που είναι γνωστή και ως η «πόλη των αρκούδων» (αν προσέξει κανείς τη συσκευασία, θα δει την διάσημη αρκούδα).

Το δε τριγωνικό σχήμα της σοκολάτας δεν αποδίδεται στο εν λόγω όρος, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά στην εμμονή του Tobler να δημιουργήσει «κάτι διαφορετικό, αντίθετο με τα συνηθισμένα, ένα τρίγωνο σε έναν κόσμο γεμάτο τετράγωνο».

Σε αντίθεση με άλλες μάρκες σοκολάτας, που προσπαθούν να είναι διαθέσιμες σχεδόν παντού (εντατική διανομή), η Toblerone, που έχει προσθέσει νέες γεύσεις πέρα από την κλασική σοκολάτα γάλακτος, επιλέγει, μέσω της στρατηγικής push (σπρώχνοντας το προϊόν μέσα από τους μεσάζοντες - στους οποίους και αποδίδει υψηλές προμήθειες) να βρίσκεται σε συγκεκριμένα σημεία και ιδιαίτερα σε αεροδρόμια, πάνω στα οποία χτίζει το πλάνο πωλήσεων της.


Ως εκ τούτου, σήμερα η εμβληματική σοκολάτα (σ.σ. η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι κομματιάζουμε λάθος την κάθε μπάρα, προσπαθώντας να την αποκολλήσουμε αντί να σπρώξουμε την κορυφή της πυραμίδας προς την υπόλοιπη μπάρα) αντιπροσωπεύει τα ταξίδια, το γλυκό δώρο που θα κάνει κάποιος επιστρέφοντας, στον εαυτό του ή στους οικείους του.

 


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia