Η Kodak μετατρέπεται σε φαρμακευτική...

Σελίδα φαίνεται να γυρίζει μία από τις πιο ιστορικές εταιρείες του παγκόσμιου επιχειρείν, η πολύπαθη Kodak, καθώς θα μετατραπεί σε φαρμακευτική εταιρεία.

Μετά από έναν και πλέον αιώνα ισχυρής παρουσίας στην παραγωγή φωτογραφικών μηχανών, φιλμ και εξοπλισμού φωτογραφίας, η αμερικάνικη εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1888 από τον George Eastman, αποκάλυψε ότι, χάρη σε ένα δάνειο 765 εκατ. δολαρίων από την αμερικάνικη κυβέρνηση για την παραγωγή "πρώτων υλών” γενόσημων φαρμάκων, θα επανατοποθετηθεί στην αγορά ως φαρμακευτική.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι μετοχές της ιστορικής εταιρείας, η οποία το 2012 είχε κηρύξει πτώχευση αδυνατώντας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, «απογειώθηκαν» κατά 1.400% σε δύο μόλις μέρες (κάτι που ερευνάται από την αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς), γεγονός που εκτόξευσε την κεφαλαιοποίησή της από τα 100 εκατ. δολάρια σε περισσότερα από 1,6 δισ. δολάρια.

Ανέκαθεν η Kodak είχε παρουσία στο χώρο των χημικών ουσιών (που προορίζονταν για φωτογραφική χρήση), κάτι που ουσιαστικά αποτέλεσε το ερέθισμα για την παραγωγή φαρμάκων. 

Υπήρξε πάντα πρωτοπόρα εταιρεία και κυρίαρχος στο χώρο της, μέχρι τουλάχιστον τη δεκαετία του ’70, όταν παρότι ανακάλυψε την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή δεν την έβγαλε ποτέ στην αγορά, πιστεύοντας ότι δεν θα αντικαταστήσει ποτέ το φιλμ, που η ίδια είχε ανακαλύψει.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στο χώρο του επιχειρείν που μία εταιρεία, που ταυτίστηκε όσο καμία άλλη με μια συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντος (τη φωτογραφία εν προκειμένω), αλλάζει άρδην πλεύση μετά από τουλάχιστον έναν αιώνα ζωής.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia