Η βρετανική κυβέρνηση επιδότησε το 50% των αγορών στην εστίαση

«Πώς μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή την εστίαση (η οποία μέχρι τον Ιούνιο είχε σημειώσει πτώση που έφθανε το 87%);». Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που ταλάνιζε την βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να βρει έναν τρόπο ώστε να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας (προσωρινή;) στην εστίαση (που αριθμεί 1,8 εκατ. εργαζομένους), αλλά και να πείσει τον κόσμο, μετά το lockdown, να βγει ξανά έξω.


Τι έκανε λοιπόν; Για όλο τον Αύγουστο επιδότησε το 50% των λογαριασμών στα εστιατόρια παμπ και καφέ (στην προσφορά εντάχθηκαν και τα μη αλκοολούχα ποτά), μέχρι 10 λίρες (11,15 ευρώ) το άτομο, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (μέρες δηλαδή όπου η κίνηση είναι σχετικά περιορισμένη).

Το αποτέλεσμα ήταν άκρως ικανοποιητικό, καθώς οι Βρετανοί ξεχύθηκαν, με σύμμαχο τον καλό καιρό, έξω για να εκμεταλλευτούν την προσφορά. Υπολογίστηκε ότι στις πρώτες τρεις εβδομάδες του "Eat Out to Help Out", 64 εκατομμύρια γεύματα (περίπου όσος και ο πληθυσμός της Βρετανίας) καταναλώθηκαν μέσω της προσφοράς, κοστίζοντας στη κυβέρνηση 336 εκατ. λίρες (το συνολικό πρόγραμμα φθάνει τα 500 εκατ.)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική οικονομία επλήγη όσο καμία άλλη στην Ευρώπη στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω της εξάρτησής της από την κατανάλωση και της παρατεταμένης καραντίνας.


Εκτιμάται ότι το 40% των Βρετανών που εκμεταλλεύτηκαν την έκπτωση βγήκαν έξω για φαγητό για πρώτη φορά μετά την καραντίνα (αρκετοί δε, πέρα από τις οικογένειες και τους ηλικιωμένους, το εκμεταλλεύτηκαν κάνοντας διάλειμμα από τη δουλειά τους), κάτι που καταδεικνύει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι… η επόμενη μέρα. Το μέλλον της εστίασης, παρά αυτή την τονωτική ένεση, παραμένει αβέβαιο, ιδιαίτερα τώρα που θα χαλάσει ο καιρός, τα τραπεζάκια θα μπουν μέσα και οι Βρετανοί, χωρίς κίνητρο πια, θα περιορίσουν τις εξόδους τους.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia