Η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο είναι στην Κρήτη...


Ηταν πριν μία εβδομάδα περίπου όταν σερφάροντας έπεσα πάνω σε μία φωτογραφία με την πιο αρχαία ελιά στον κόσμο, χωρίς ωστόσο, σε μια εποχή όπου τα fake news βασιλεύουν, να δώσω σημασία. Λίγες όμως μέρες μετά, στο μετρό, ένας ευγενικός κύριος με ρωτάει πώς θα πάει στην Αρτέμιδα. Επειδή ήταν ο δρόμος μου, προθυμοποιήθηκα να τον πάω στον προορισμό του. Πιάνοντας κουβέντα μαζί του, μου εκμυστηρεύτηκε ότι η οικογένειά του ήταν ο ιδιοκτήτης της αρχαιότερης ελιάς στον κόσμο (πλέον την έχει παραχωρήσει στο δήμο)…
elia-vouvon

Αυτή η σύμπτωση αποτέλεσε το ερέθισμα για το σημερινό άρθρο για την πιο παλαιά ελιά στον κόσμο, που μετράει τουλάχιστον 3.000 χρόνια ζωής και βρίσκεται λίγο έξω από τα Χανιά, στις Πάνω Βούβες.
Η Μνημειακή Ελιά βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο Ελιάς Βουβών, ένα παραδοσιακό κτίσμα του 1800, το οποίο επιχειρεί να διατηρήσει ζωντανές τις ελαιοπαραγωγικές παραδόσεις – η περιοχή φημίζεται για τα ξακουστά και πολυβραβευμένα λάδια Κολυμβαρίου, τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα του κόσμου.
Το εν λόγω δέντρο, ηλικίας 3.000-5.000 χρόνων (η ηλικία του δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, αλλά είναι, κρίνοντας από τις διαστάσεις του, μεγαλύτερο των τριών χιλιετιών), έχει περίμετρο κορμού 12,50μ και διάμετρο 4,60μ. Σήμερα η φήμη του έχει φθάσει μέχρι τα πέρατα του κόσμου.
Το επισκέπτονται 20.000 περίπου τουρίστες ετησίως, από όλο τον πλανήτη (συμπεριλαμβάνεται στις εκδρομές μεγάλων τουριστικών γραφείων), με προοπτική ραγδαίας αύξησης των επισκεπτών (εδώ ίσως θα πρέπει να συνδράμει το μάρκετινγκ και οι δημόσιες σχέσεις - θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τουριστικός προορισμός). Τον δε χειμώνα διοργανώνονται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές δημοτικού – περίπου 5.000 μαθητές το έχουν επισκεφθεί.
Το 1997 κηρύχθηκε «ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του». Από το ιερό αυτό δέντρο κόπηκαν, σε ειδική τελετή, κότινοι για τους νικητές Μαραθωνοδρόμους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και του Πεκίνου το 2008 ενώ το 2012 και το 2016 ο Δήμαρχος Πλατανιά κος Μαλανδράκης Γιάννης παρέδωσε κότινο στην Ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή, ο οποίος συνόδευσε τους Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο αντίστοιχα, στέλνοντας σε όλο τον κόσμο μήνυμα ειρήνης, ελπίδας και συναδέλφωσης των λαών.
Ομολογώ ωστόσο ότι αισθάνομαι ντροπή που δεν γνώριζα ότι η αρχαιότερη ελιά είναι στην Ελλάδα και μάλιστα στην Κρήτη, που τυγχάνει να είναι τόπος καταγωγής μου. Αυτή η αθάνατη ελληνική γη συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia