Τι είναι το gramping...


Μία από τις τάσεις που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό (προ πανδημίας) είναι το gramping. Οι δημογραφικές εξελίξεις και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχουν θέσει τις βάσεις για οικογενειακά ταξίδια τα οποία όμως έχουν μία ιδιαιτερότητα καθώς δεν αναφέρονται απαραίτητα στην παραδοσιακή μορφή της οικογένειας.
gramping

Ως gramping λοιπόν ορίζονται τα ταξίδια παππούδων-εγγονών ή εναλλακτικά τα ταξίδια με όλες τις τρεις γενιές της οικογένειας. Πρόκειται για ταξιδιώτες που θέλουν να περάσουν ποιοτικό, ψυχαγωγικό χρόνο με τα εγγόνια τους (skip-gen trip), για να δεθούν μαζί τους, να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο και να δημιουργήσουν αξέχαστες αναμνήσεις.
Στο κάδρο των κερδισμένων (win win situation) φυσικά μπαίνουν και οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι μπορούν να ξεκουραστούν, να ταξιδέψουν ή γενικά να έχουν λίγο ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό τους.
Σύμφωνα δε με την Telegraph: «Η έννοια της πραγματοποίησης διακοπών με τρεις γενιές εμφανίζει κατακόρυφη άνοδο σε ολοένα και περισσότερες οικογένειες όχι μόνο ως τρόπος εξοικονόμησης δαπανών για τη φύλαξη των παιδιών, αλλά και για να διατηρηθεί η επαφή μεταξύ ετερόκλητων μελών της οικογένειας».
Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι το 49% των παππούδων και γιαγιάδων (αρκετοί εκ των οποίων μπορεί να είναι σχετικά νέοι σε ηλικία και να βρίσκονται στα 50+ χρόνια) στην Αμερική, θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ζουν μακριά από τα εγγόνια τους. Αρκετοί δε από αυτούς δηλώνουν ότι προγραμματίζουν ή έχουν κάνει ένα τέτοιο ταξίδι – εντός αλλά και εκτός συνόρων.
Μάλιστα, το 60% των παιδιών δήλωσε ότι μετά από ένα τέτοιο ταξίδι, το οποίο συχνά συμπίπτει με στιγμές ορόσημα όπως γενέθλια, συσφίχθηκαν οι σχέσεις τους με τους παππούδες τους, οι οποίοι συχνά σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν το χρόνο μακριά τους τα «καλομαθαίνουν» - κάτι που ευνοεί τόσο το ξενοδοχείο όσο και την τοπική κοινωνία.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia