Οταν το παράπονο σου δίνει το φιλί της ζωής...


Το 1984 η κρατική εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών Haier βρισκόταν σε ημιθανή κατάσταση. Η πνιγμένη στα χρέη κινέζικη εταιρεία ήταν μία ανάσα πριν την πτώχευση, όταν το κράτος την ανέθεσε σε έναν νεαρό μάνατζερ, τον Zhang Ruimin.

Ένα χρόνο μετά, ένας δυσαρεστημένος πελάτης επιστρέφει ένα ελαττωματικό ψυγείο και το δείχνει στον Zhang. Ο μάνατζερ πήγε μαζί με τον πελάτη στο χώρο του εργοστασίου προκειμένου να το αντικαταστήσει. Τότε, προς μεγάλη του απογοήτευση διαπίστωσε ότι το ψυγείο που επέστρεψε ο πελάτης δεν ήταν το μοναδικό ελαττωματικό. Μετά από έρευνα, αντιλήφθηκε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος: από τα 400 ψυγεία τα 76 (περίπου το 20%) ήταν ελαττωματικά.

hammer-haier

Θέλοντας να δώσει έμφαση στη σημασία της ποιότητας του προϊόντος, τοποθέτησε τα 76 προβληματικά ψυγεία το ένα δίπλα στο άλλο και μοίρασε στο έκπληκτο προσωπικό του βαριοπούλες. Κατόπιν, το διέταξε να καταστρέψει τα ψυγεία. Οι υπάλληλοι προς στιγμή δίστασαν καθώς η κατασκευή ενός ψυγείου τότε ισούταν με τους μισθούς δύο ετών για τον μέσο εργάτη.
Διακρίνοντας την αναστάτωσή τους, τους διαμηνύει: «Αν προσφέρουμε αυτά τα ψυγεία προς πώληση, θα είναι σαν να συνεχίζουμε ένα μεγάλο λάθος, που μας έχει φέρει κοντά στο φάσμα της χρεοκοπίας». Όλα τα ψυγεία καταστράφηκαν εκείνη τη μέρα, ενώ μία από τις βαριοπούλες κοσμεί τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.
Σήμερα, η Haier αποτελεί έναν κολοσσό με παρουσία σε 100 χώρες και με μερίδιο αγοράς στις οικιακές συσκευές που ξεπερνάει το 10%. Απασχολεί 80.000 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει 45 εργοστάσια ανά τον πλανήτη και 10 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia