Τα πολυτάραχα
χρόνια του Μεσοπολέμου, ο μέσος όρος ζωής ήταν εξαιρετικά χαμηλός, με τις
συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής να κρίνονται ως επιεικώς απαράδεκτες. Τα
δύσκολα εκείνα χρόνια η παιδική θνησιμότητα αποτελούσε πραγματική μάστιγα για
τις τάξεις των φτωχών της ελληνικής κοινωνίας, αφού η αβιταμίνωση κυριολεκτικά
αφάνιζε ολόκληρες στρατιές παιδιών. Αυτή η κατάσταση έμελλε, σε μεγάλο βαθμό,
να αλλάξει χάρη στην διορατικότητα δύο ανθρώπων, ενός ζευγαριού, οι οποίοι θα
δημιουργούσαν την πρώτη εταιρεία, στην Ελλάδα, παιδικών τροφών. Το όνομά τους
ήταν Ιωάννης και Μαρία Γιώτης και τα προϊόντα τους θα έθρεφαν γενιές και
γενιές.
Γυρίζουμε το
χρόνο πίσω, στα 1930. Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από το περίφημο κραχ του
’29, το οποίο βύθισε για τουλάχιστον μια πενταετία την παγκόσμια οικονομία σε
ύφεση. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να πτοεί τον Ιωάννη Γιώτη, Ηπειρώτη στην
καταγωγή και γόνο αστικής οικογένειας, ο οποίος, ξεκινώντας από ένα μπακάλικο
στην Ομόνοια, θα θέσει τα θεμέλια για τη δημιουργία της πρώτης στην Ελλάδα
εταιρείας που τυποποίησε παιδικές τροφές.
Έχοντας
παρακολουθήσει στη Γαλλία, από κοντά το σύστημα παρασκευής παρεμφερών
προϊόντων, τα οποία ήδη μετρούσαν σχεδόν μισό αιώνα ζωής, αποφάσισε, να
εφαρμόσει στην πράξη όσα έμαθε. Χτίζει λοιπόν ένα εργοστάσιο στην περιοχή Τρεις
Γέφυρες, «σε ένα καταπράσινο και καθαρό περιβάλλον που θυμίζει ελβετικές
βιομηχανίες» (γραπτή μαρτυρία της εποχής, που μάλλον προκαλεί θλίψη στους
νεότερους), λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας, σε μια έκταση που δεν υπερέβαινε
τα 300 τ.μ.
Η ιδέα ήταν
απλή αλλά πρωτοποριακή, αφού κανείς έως τότε δεν είχε σκεφτεί να επεξεργαστεί
ελληνικές πρώτες ύλες, όπως το ρύζι και ο αραβόσιτος, που βρίσκονταν σε αφθονία
και τα οποία ήταν πλούσια σε βιταμίνες, προκειμένου να παράγει βρεφικές τροφές.
Κάπως έτσι λοιπόν θα προέκυπταν το ‘’Άνθος Ορύζης’’ και το ‘’Άνθος
Αραβοσίτου’’, δύο προϊόντα που θα άφηναν εποχή.
Το ‘’Άνθος
Ορύζης’’, που παρασκευαζόταν από ρύζι το οποίο μέσα από την παραγωγική
διαδικασία ‘’μεταλλασσόταν’’ σε άλευρο, υπήρξε η πρώτη τυποποιημένη βρεφική
στερεά τροφή που παράχθηκε στην Ελλάδα και η οποία θα εξελισσόταν σε
‘’βάλσαμο’’ για την αντιμετώπιση της παιδικής θνησιμότητας, η οποία την εποχή
εκείνη είχε επιδεινωθεί εξαιτίας της επιδημίας δυσεντερίας. Την ίδια χρονιά θα
παραχθεί και το ‘’Άνθος Αραβοσίτου’’, το οποίο αποτελούσε την πρώτη παιδική
κρέμα που παράγεται στη χώρα μας.
Ενθαρρυμένος
από το αποτέλεσμα και με τη βοήθεια της συζύγου του, Μαρίας, ο Ιωάννης Γιώτης
καταρτίζει από νωρίς το πλάνο επέκτασης των δύο τυποποιημένων τροφών εκτός
συνόρων, με πρώτο σταθμό, το 1935, την Αμερική, μια χώρα πλούσια σε ελληνικό
στοιχείο. Αυτή ήταν μόνο η αρχή, αφού σήμερα η εταιρεία Γιώτης διαθέτει
παρουσία και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Ηχηρό ράπισμα
στην κερδοφορία της εταιρείας θα αποτελέσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όταν το
εργοστάσιο θα διακόψει, για τουλάχιστον τρία χρόνια, τη λειτουργία του. Μετά
τον πόλεμο όμως, η επαναλειτουργία του θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την
εταιρεία, καθώς η ανάπτυξή της είναι εντυπωσιακή.
Ευρεία αναγνωρισιμότητα
θα επιτύχουν με την έκδοση και διανομή σε όλη την Ελλάδα βιβλιαρίων, με τη
συμμετοχή κορυφαίων παιδίατρων, τα οποία «εκλαϊκεύουν τα τελευταία δεδομένα των
επιστημών τούτων και δίδουν θετική ενέργεια εις τους Έλληνες γονείς για το
δύσκολο έργο της διατροφής και ανατροφής των παιδιών τους».
Πηγή: Επιχειρείν αλά ΕλληΝΙΚΑ