Γιατί η Tesco αποσύρει χριστουγεννιάτικες κάρτες που φτιάχνονταν στην Κίνα...


Η αλυσίδα βρετανικών σούπερ μάρκετ Tesco ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σταμάτησε την παραγωγή χριστουγεννιάτικων καρτών σε εργοστάσιο της Κίνας μετά την ανακάλυψη μέσα σε μία από αυτές ενός μηνύματος από κρατούμενους που αναγκάζονταν να εργαστούν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Times, ένα κορίτσι 6 ετών από προάστιο νότια του Λονδίνου βρήκε ένα μήνυμα γραμμένο με κεφαλαία στα αγγλικά το οποίο φαίνεται να έχει συνταχθεί από ξένους κρατούμενους στη φυλακή Κινγκπού της Σανγκάη, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι "αναγκάζονταν να εργαστούν παρά τη θέλησή τους".
"Παρακαλούμε βοηθήστε μας και ενημερώστε τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων", έγραφε το μήνυμα.
Η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι "σοκαρίστηκε" και "αμέσως ανέστειλε την παραγωγή στο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται αυτές οι κάρτες, ενώ ξεκίνησε και έρευνα", όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
"Επίσης αποσύραμε από τα καταστήματα τις κάρτες αυτές", τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων πήγαιναν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.
"Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ την προσφυγή σε καταναγκαστική εργασία στην αλυσίδα παραγωγής μας", υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Tesco διαθέτει "ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου" προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι προμηθευτές της δεν εκμεταλλεύονται την καταναγκαστική εργασία.
Το εργοστάσιο στο οποίο κατασκευάστηκαν οι κάρτες, το Zheijiang Yunguang Printing, είχε "ελεγχθεί τον Νοέμβριο και δεν είχαν εντοπιστεί ενδείξεις ότι παραβιάζει τους κανονισμούς μας περί απαγόρευσης εκμετάλλευσης της εργασίας κρατούμενων".
Η εφημερίδα Sunday Times έγραψε επίσης ότι το μήνυμα καλούσε όποιον το βρει "να επικοινωνήσει με τον Πίτερ Χάμφρεϊ".
Ο πατέρας του κοριτσιού αναζήτησε τον Χάμφρεϊ στο Google και ανακάλυψε ότι πρόκειται για έναν πρώην δημοσιογράφο και ιδιωτικό ερευνητή που συνελήφθη το καλοκαίρι του 2013 στην Κίνα και τον Αύγουστο του 2014 καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση για παραβίαση της κινεζικής νομοθεσίας περί ιδιωτικής ζωής.
Ο Χάμφρεϊ, που υπογράφει το άρθρο στους Sunday Times, δήλωσε ότι εξέτισε μέρος της ποινής του στη φυλακή Κινγκπού, οπότε εκτιμά ότι το μήνυμα γράφτηκε από κάποιους πρώην συγκρατούμενούς του που εκτίουν ακόμη τις ποινές τους εκεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 250 αλλοδαποί κρατούνται στη φυλακή αυτή και ζουν σε άθλιες συνθήκες, με 12 άτομα ανά κελί, ενώ εξήγησε ότι όσο διάστημα ήταν ο ίδιος κρατούμενος η εργασία ήταν εθελοντική προκειμένου να κερδίζουν οι κρατούμενοι κάποια χρήματα, όμως τώρα έχει γίνει υποχρεωτική.

Πηγή: capital.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia