Αεροπορική εταιρεία μηνύει επιβάτη λόγω skip lagging


H πρακτική του skip lagging δεν είναι καινούρια, ωστόσο είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, καθώς υιοθετείται από «ψαγμένους» επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που επιθυμούν να πληρώνουν φθηνότερα εισιτήρια.

Πώς ακριβώς λειτουργεί; Ο πελάτης επιβιβάζεται κανονικά στο αεροπλάνο, αλλά, όταν χρειαστεί να αλλάξει πτήση για να φθάσει στον τελικό προορισμό, αυτός κατεβαίνει, γιατί στην πραγματικότητα ήθελε να ταξιδέψει στην πόλη αυτή που το αεροπλάνο θα έκανε stop over. Αυτό το κάνει καθώς πολλές πτήσεις μέσω stop over είναι πιο οικονομικές από τις απευθείας πτήσεις.

Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να ταξιδέψει στο Ντάλας για το Super Bowl, επειδή τα εισιτήρια για τον εν λόγω προορισμό θα είναι απλησίαστα, θα κλείσει εισιτήριο για το Σαν Ντιέγκο με ενδιάμεση στάση στο Ντάλας. Εκεί θα αποβιβαστεί και θα φύγει από το αεροδρόμιο σαν κύριος…

Πρόσφατα η Lufthansa, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην έκδοση «κρυφών» εισιτηρίων, μήνυσε έναν τέτοιο «ψαγμένο» επιβάτη, αξιώνοντας αποζημίωση 2.112 ευρώ, καθώς δεν εμφανίστηκε για το τελευταίο σκέλος της πτήσης του με stop over. Η αγωγή, σε πρώτη φάση απορρίφθηκε από γερμανικό δικαστήριο, όμως η Lufthansa έχει καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης.

Ο συγκεκριμένος επιβάτης έκλεισε εισιτήριο για να ταξιδέψει από το Σιάτλ στο Όσλο, με ενδιάμεση στάση στην Φρανκφούρτη. Στη γερμανική πόλη, δεν μπήκε στο αεροπλάνο για Οσλο, αλλά έκλεισε άλλο εισιτήριο για να μεταβεί στο Βερολίνο. Συνολικά πλήρωσε 657 ευρώ, όταν θα έπρεπε να πληρώσει 2.769.

Η πρακτική αυτή έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για τις αεροπορικές εταιρείες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι παλαιότερα η United Airlines είχε «κυνηγήσει» επιβάτη που έκανε skip lagging 38 φορές. Επραξε το ίδιο, χωρίς όμως επιτυχία, και με εταιρική ιστοσελίδα, την www.skiplagged, που ειδικεύεται στην πώληση «κρυφών» εισιτηρίων.

Στην εν λόγω ιστοσελίδα, οι τιμές για «κρυφά» εισιτήρια κυμαίνονται περίπου 20-40% φθηνότερα από τα κανονικά. Για παράδειγμα, από Λονδίνο για Ουάσινγκτον, η τιμή, με stop over, από 486 πέφτει στα 344 ευρώ.

Όσοι επιβάτες γνωρίζουν αυτή την πρακτική, γνωρίζουν επίσης ότι ισχύει μόνο για απλή διαδρομή, καθώς το εισιτήριο ακυρώνεται αν είναι μετ’ επιστροφής, και ότι θα πρέπει να έχουν χειραποσκευή, αλλιώς οι αποσκευές θα φθάσουν στον τελικό προορισμό. Επίσης, δεν ενδείκνυται για όσους συγκεντρώνουν, ως τακτικοί πελάτες, «μίλια».

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia