Monsanto. Αποζημίωση μαμούθ ύψους 290 εκατ. δολαρίων...

Monsanto. Δεν θεωρείται τυχαία η πιο μισητή εταιρεία στον κόσμο.

Η αμερικάνικη εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1901 και της οποίας το όνομά της είναι συνώνυμο με τα μεταλλαγμένα προϊόντα, κλήθηκε να πληρώσει αποζημίωση-μαμούθ ύψους 290 εκατ. δολαρίων, καθώς δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος ενός αμερικανού κηπουρού.

Την εταιρεία, που μόλις πρόσφατα την εξαγόρασε η γερμανική Bayer (της οποίας η μετοχή σημείωσε πτώση 13% μετά την απόφαση του δικαστηρίου), προφανώς για να εισάγει τα προϊόντα της στην Ευρώπη, μήνυσε ο Ντιγουέιν Τζόνσον, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος σε ηλικία 46 ετών πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο αφού ράντιζε επί πολλά χρόνια με Roundup, ένα αποτελεσματικό όσο και αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη χιλιάδες υποθέσεις σε βάρος της Monsanto και έχουν προχωρήσει σε διαφορετικούς βαθμούς.

Η Monsanto ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης, διατεινόμενη ότι οι «ένορκοι έχουν άδικο», καθώς το προϊόν της, που περιέχει την καρκινογόνο ουσία -όπως αποδείχθηκε- γλυφοσάτη, έχει ιστορία 40 ετών. Το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο έκρινε πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» καθώς γνώριζε ότι το ζιζανιοκτόνο της είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia