Misyrlou Soap Shop: Φυτικά καλλυντικά με συνταγές από τη Μικρά Ασία

Η Νατάσα Σμυρνιώτη, co-founder του Misyrlou Soap Shop, μίλησε στο epixeiro.gr, στον πολύ καλό φίλο και συνεργάτη Στάθη Κετιτζιάν,για τα φυτικά καλλυντικά της startup, τα οποία παρασκευάζονται με μεράκι και με μια συνταγή που φτάνει πίσω στην προγιαγιά της από την Μικρά Ασία.
Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε η Μισυρλού;
Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση και η Μισυρλού γεννήθηκε από εμένα και την αδελφή μου (Θεώνη) αρχικά, μέσα στην κρίση, πρώτα από την ανάγκη μας να κάνουμε κάτι δημιουργικό και αγχολυτικό παράλληλα, αλλά και από την επιθυμία μας για την χρήση φυτικών προϊόντων.
Τι το ξεχωριστό προσφέρει η Μισυρλού;
Η Μισυρλού έρχεται να καλύψει την ανάγκη των καταναλωτών που επιθυμούν και επιζητούν  φυτικά καλλυντικά. Φτιάχνουμε σαπούνια με ελαιόλαδο παραγωγής μας μαζί με άλλα λάδια και βουτυρά, καθώς και διάφορα συστατικά όπως μέλι, κατσικίσιο γάλα, γάλα γαϊδούρας, βότανα, χυμούς ή πολτούς φρούτων τα οποία προμηθευόμαστε από ντόπιους παραγωγούς. Οι συνταγές μας είναι βασισμένες σε παλιές φόρμουλες της προγιαγιάς μας, που ήταν από τη Μικρά Ασία, και πέρασαν από γενιά σε γενιά στο πέρασμα των χρονών στα χέρια μας.
Ποια ήταν η ιδέα και η έμπνευση πίσω από τη δημιουργία;
 Όταν ξεκινήσαμε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα φτάναμε σήμερα να έχουμε πάνω από ογδόντα προϊόντα και άλλα δέκα που έχουμε προγραμματίσει για τα επόμενα δυο χρόνια!!!! Συν μια κρέμα επουλωτική που θέλουμε να πατεντάρουμε. Αρχίσαμε να φτιάχνουμε το απλό σαπούνι ελαιολάδου και έχοντας σαν μπούσουλα τις συνταγές της γιαγιάς αλλά και «συμβουλάτορα» τη βοτανολογία σιγά σιγά τα εμπλουτίζαμε με διάφορα συστατικά που τους προσδίδουν και διάφορες 
ιδιότητες.
Η βρώμη, το γάλα της κατσίκας ή της γαϊδούρας, το γάλα καρύδας, το μετάξι, η σοκολάτα, τα φύκια, η καλέντουλα, το βαλσαμέλαιο είναι κάποια από τα συστατικά που κάνουν ένα σαπούνι ιδιαίτερο.
Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας; Το πρότζεκτ ξεκίνησε με δικά σας κεφάλαια;
Η ομάδα μας αποτελείται από εμένα την αδελφή μου την Θεώνη και τον αδελφό μας τον Κωνσταντίνο.
Ξεκινήσαμε με την αδελφή μου στην αρχή χωρίς καμία χρηματοδότηση, χωρίς κάποιο πρόγραμμα μόνο με κάποια δικά μας χρήματα που είχαμε στην άκρη. Τη δική μας σιρμαγιά που έλεγε και η γιαγιά μας.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας;
Υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από το να ρισκάρεις να ανοίξεις την δική σου επιχείρηση σε αυτή την δύσκολη εποχή που ζούμε;;;;  Έχεις την εφορία, το ασφαλιστικό ταμείο και δυστυχώς καμία υποστήριξη από το κράτος.
Ποια είναι η φιλοσοφία που εκφράζει τα προϊόντα σας;
Πιστεύουμε στον πλούτο της ελληνικής φύσης. Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα πλούσια σε βότανα και καρπούς. Θέλουμε λοιπόν να εκμεταλλευόμαστε όλα τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από την φύση και να τα προσθέτουμε στα προϊόντα μας ώστε να έχουμε το όφελος των ευεργετικών τους ιδιοτήτων. Και να βγάλουμε τα χημικά από την ζωή μας.
Τα υλικά που χρησιμοποιείτε προέρχονται από μικρούς τοπικούς παραγωγούς;
Ναι, είναι αλήθεια και μάλιστα από γυναίκες παραγωγούς, θέλοντας να στηρίξουμε και την γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Και σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ιδιαίτερα σαπούνια πολυτελείας  και να διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό και μετά από μελέτη και πολλές δοκιμές, καταλήξαμε στην παραγωγή σαπουνιών με πολυσύνθετους  συνδυασμούς συστατικών ώστε να έχουν πλούσιο αφρό αλλά και μαλακτικές ή ακόμα και επουλωτικές ιδιότητες.
Πώς φαντάζεστε τη Μισυρλού σε 5 χρόνια;
Θα θέλαμε να έχουμε ξεκινήσει εξαγωγές στις χώρες που ήδη έχουμε στοχεύσει. Αλλά κυρίως να έχουμε περάσει στην συνείδηση του κόσμου τη χρήση των χειροποίητων και φυτικών καλλυντικών. Κυρίως ο Έλληνας πρέπει να προβληματιστεί με το τι είναι ωφέλιμο για την υγεία του. Αν κατανοήσει το όφελος, θα συνειδητοποιήσει και την ανάγκη του.
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά ή επενδυτές;
Σίγουρα χρειάζονται και τα χρήματα. Αλλά για να ξεκινήσεις μια startup και μάλιστα σε μια τέτοια περίεργη εποχή χρειάζεται όραμα, επιμονή, υπομονή και «όρεξη» που θα έλεγε και η γιαγιά μου. Από την άλλη το δικό μας project δεν είναι κάτι που απαιτεί τα τρελά λεφτά ή τον «πλούσιο» επενδυτή για να ξεκινήσεις. Αλλά όταν τα έχεις μπορείς να κινήσεις τα πράγματα ποιο γρήγορα από το να στηριχτείς καθαρά και μόνο στις δικές σου πλάτες, όπως εμείς.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;
Καταρχήν να σκεφτούν αν η ιδέα τους μπορεί να σταθεί στην αγορά, είναι κάτι που έχει ανάγκη ο κόσμος; Επίσης σημαντικό είναι το ΓΙΑΤΙ το κάνουν, τους αρέσει; Το πιστεύουν ή απλά τους φαίνεται «πιασάρικο»;
Εάν είναι σίγουροι για τα παραπάνω τότε να μπουν μέσα σε αυτό με όλη τους την δύναμη να ρισκάρουν, εμείς ξεκινήσαμε με ένα μικρό τραπεζάκι στην παραλία της Ακράτας το καλοκαίρι του 2014, το μισό τραπέζι το «έπιανε» η ταμειακή, και εβδομάδα με την εβδομάδα μεγάλωνε!!!!!!!
Το μεγάλο μυστικό είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, να το πιστεύεις.

Πηγή: διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώΝεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia