8+1 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον επιχειρηματία Παύλο Γιαννακόπουλο

Μολονότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την ενασχόλησή του με τα δρώμενα του μπασκετικού Παναθηναϊκού, η πορεία του ως επιχειρηματίας είχε ξεκινήσει αρκετά πιο πριν. Ας δούμε λοιπόν 8+1 πράγματα που πιθανόν να μην γνωρίζαμε για έναν άνδρα, που η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη σε κάθε υγιή φίλαθλο αυτής της χώρας.

Ø  To 1924 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανοίγει το φαρμακείο του στην οδό Πειραιώς, όπου αργότερα τον πλαισιώνουν τα τρία παιδιά του, οι Παύλος, Θανάσης και Κώστας.
Ø Το 1951 ο Παύλος ιδρύει μαζί με τα αδέρφια του την ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ (Φάρμακα Γιαννακόπουλου), αναλαμβάνοντας τις αντιπροσωπείες μεγάλων ξένων παραγωγών φαρμάκου, αν και ο ίδιος δεν μιλάει αγγλικά.
Ø  Η οικογένεια θα ανδρωθεί οικονομικά μέσα από το εμπόριο μπανάνας (!), ένα είδος απαγορευμένο από το καθεστώς των Συνταγματαρχών, συστήνοντας στους Ελληνες, το 1974, τις μπανάνες Chiquita. Τότε, εκμεταλλευόμενη ένα διάταγμα σε ανύποπτο χρόνο, το οποίο επέτρεπε το εμπόριο μπανάνας για διάστημα ενός μήνα, παραγγέλνει έγκαιρα δύο φορτία και τα εισάγει με επιτυχία στην Ελλάδα.
Ø  Με το πέρασμα των χρόνων, η εταιρεία του γίνεται ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών οίκων φαρμάκου, μετονομαζόμενη, το 1971, σε ΒΙΑΝΕΞ.
Ø  Η εταιρεία του Παύλου, μαζί με την ΕΛΑΪΣ, ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που έλαβε πιστοποίηση ISO.
Ø  Το 1972, οι Παύλος και Θανάσης ασχολούνται με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού. Στα χρόνια τους, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός θα ζήσει τη «χρυσή εποχή» του. Όπως δήλωσε αρκετά αργότερα, η ενασχόλησή του με το μπάσκετ τον βοήθησε να κλείσει διάφορες επιχειρηματικές συμφωνίες. «Από τότε που έγινα πρόεδρος, σαν να ψήλωσα, όλοι με πρόσεχαν», είπε κάποτε χαριτολογώντας.
Ø  Το 1974 κατασκευάζεται το πρώτο εργοστάσιο στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας, ενώ το 1981, την εποχή που οι ξένες φαρμακευτικές αποχωρούν, φοβούμενες την επέλαση του «σοσιαλισμού», ο Παύλος Γιαννακόπουλος μένει και δικαιώνεται. Αγοράζει, μάλιστα, σε τιμή ευκαιρίας τα εργοστάσια των πολυεθνικών.
Ø  Το 2010, εν μέσω κρίσης, η ΒΙΑΝΕΞ χορηγεί αυξήσεις 6% στους εργαζομένους. Ανέκαθεν το μότο του ήταν: «Ποιότητα στην παραγωγή - Φροντίδα για τον άνθρωπο». Όπως δήλωσε αργότερα: «Οι εργαζόμενοι της ΒΙΑΝΕΞ στήριξαν την εταιρεία και συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην επίτευξη υψηλών κερδών. Ετσι τώρα και εμείς, ως διοίκηση, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον κόσμο μας, ασχέτως οικονομικών επιδόσεων».

Ø  Ο Παύλος Γιαννακόπουλος πεθαίνει στις 10 Ιουνίου 2018, ακριβώς 47 χρόνια μετά την είσοδό του στη διοίκηση της αγαπημένης του ομάδας.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia